Класическа компроматна битка се разрази по време на втория тур

...
Класическа компроматна битка се разрази по време на втория тур
Коментари Харесай

На Скопие му треба бугарски кмет!

Класическа компроматна борба се развихри по време на втория тур на изборите за кмет на македонската столица Скопие. Кампанията неясно припомня на аналогичната акция за кмет на София от 1995 година, когато най-тиражният по това време ежедневник " 24 часа " извади на първа страница подправена партийна брошура за участие в Българска комунистическа партия на след това победилия претендент на Съюз на демократичните сили Стефан Софиянски.

В случая историята ненапълно се повтаря като фарс. Вместо участие в комунистическата партия обаче, евентуално компрометиращото обвиняване закономерно е вероятно българско поданство на опозиционната кандидатка Данела Арсовска. Призиви че " На Скопие не му треба бугарски кмет! " заляха македонската столица сред двата изборни тура, откакто предишния вторник депутатката от ръководещата партия СДМС Славянка Петовска излезе с изказване от името на своята групировка, разкриващо " ужасна и възмутителна загадка ". Според нея Арсовска, самостоятелен претендент, подсилен от ВМРО-ДПМНЕ, " цели 10 години е имала аварийна родина " в лицето на България. На огромен екран зад Петровска беше прожектиран декрет за българско поданство, в който обаче първото име на кандидат-кметицата беше изписано като Даниела, вместо Данела. Тя също по този начин беше жигосана, че е била... почетен консул на Унгария в Македония, т.е. в страната, където избяга и се укрива от правораздаването някогашният македонски министър председател от ВМРО-ДПМНЕ, който получи леговище от унгарския министър председател Виктор Орбан.

Също както и Софиянски преди 26 години обаче, Арсовска съумя да съкруши своя конкурент от СДСМ с преднина от към 13% макар калния водопад от инсинуативни обвинявания. Победата ѝ повлече след себе си и политическа рецесия в районен съд Македония, довеждайки до оставката на премиера Зоран Заев и неговото държавно управление. Преди това министър-председателят по макиавелевски разгласи, че " няма нищо неприятно в това Арсовска да е български жител, само че политически, етично и морално не е почтено тя да крие това и се пробва да манипулира жителите ".

След успеха новата кметица още веднъж отхвърли да има българско поданство и разгласи, че ще бъде първата жена-кмет на македонската столица след " гладиаторска борба от подправени вести ". Това обаче не попречи на някои по-патриотично настроени медии у нас като flagman.bg да възкликнат: " Браво! Българка стана кмет на Скопие ". След оповестяването на резултатите с изказване излезе и българското външно министерство, съгласно което " събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към Република България. "

Класическа компроматна борба се развихри по време на втория тур на изборите за кмет на македонската столица Скопие. Кампанията неясно припомня на аналогичната акция за кмет на София от 1995 година, когато най-тиражният по това време ежедневник " 24 часа " извади на първа страница подправена партийна брошура за участие в Българска комунистическа партия на след това победилия претендент на Съюз на демократичните сили Стефан Софиянски.В случая историята ненапълно се повтаря като фарс. Вместо участие в комунистическата партия обаче, евентуално компрометиращото обвиняване закономерно е вероятно българско поданство на опозиционната кандидатка Данела Арсовска. Призиви че " На Скопие не му треба бугарски кмет! " заляха македонската столица сред двата изборни тура, откакто предишния вторник депутатката от ръководещата партия СДМС Славянка Петовска излезе с изказване от името на своята групировка, разкриващо " ужасна и възмутителна загадка ". Според нея Арсовска, самостоятелен претендент, подсилен от ВМРО-ДПМНЕ, " цели 10 години е имала аварийна родина " в лицето на България. На огромен екран зад Петровска беше прожектиран декрет за българско поданство, в който обаче първото име на кандидат-кметицата беше изписано като Даниела, вместо Данела. Тя също по този начин беше жигосана, че е била... почетен консул на Унгария в Македония, т.е. в страната, където избяга и се укрива от правораздаването някогашният македонски министър председател от ВМРО-ДПМНЕ, който получи леговище от унгарския министър председател Виктор Орбан.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медийна сергия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР