Класациите за щастие не са конкурс за красота, в този

...
Класациите за щастие не са конкурс за красота, в този
Коментари Харесай

Защо Финландия е най-щастливата нация в света?

Класациите за благополучие не са конкурс за хубост, в този смисъл не трябва да се вършат съпоставки сред страните по подобен индикатор. Но, за какво въпреки всичко Финландия за четвърта поредна година е отпред на класацията на Организация на обединените нации като най-щастливата нация в света. Има три пояснения, разкри Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Финландия в Република България, която бе измежду главните участници в първия панел на Третия публичен диалог „ Щастието на нацията “, оранизиран от сп. „ Мениджър “. Събитието съпътства и представянето на настоящото изследване, измерващо националния показател на щастието, изготвян за трета поредна година по поръчка на Мениджър.

Трите основни фактора за класирането на финландците като най-щастлива нация в света съгласно дипломат Кристина Кувая-Ксантопулос са:

- Доброто ръководство, ниската корупция, стабилната страна.

- Доверие сред хората, доверие в обществото, ообщата независимост на избор.

 - Равенството. Финландците са на мнение, че без значение къде си роден имат равни права за обучение и развиване.

Посланик Кристина Кувая-Ксантопулос  подчерта особено, че е значимо да се вършат такива проучвания освен на световно, само че и на национално равнище, тъй като те дават добавената стойност за всяка страна къде се намира, какво е постигнала и какво би трябвало да направи.

Големият проблем във Финландия да вземем за пример е възприятието за самотност, от ден на ден хора се усещат самотни и това оказва въздействие върху общото благополучие на нацията. От друга страна имаме доста и най-различни общности. Но, предизвикването за нашата страна е да откри метод да сближи тези общности, да сътвори мостове сред тях, тъй че да имаме една по-голяма и сплотена общественост.

Чия отговорност е един човек да бъде благополучен? Отговорът, който имаме във Финландия е ролята на страната, само че и персоналната отговорност на всеки. Това за нас, като нация е тип публичен контракт, който се усещаме длъжни да съблюдаваме. Отговорност на страната е да обезпечи благоприятни условия на жителите за сигурен и постоянен живот, а отговорност на жителите е да се възползват отговорно от тези благоприятни условия, показа още тя.

Липсата на доверие в ръководството е един от индикаторите в Третия народен показател на щастието, който продължава да бележи спад за трета поредна година и е под междинните стойности в световния показател – 37.8%, показа социологът Живко Георгиев.

От много години страдаме от растяща бездна сред ръководени и ръководещи, което в последните години се трансформира в стигматизиране на цялата политическа класа. Това поразява доверието в институциите и обезкуражава хората да вземат участие в политическия развой и да гласоподават, добави той.

Образованието и щастието не са в директна причинно-следствена връзка в България, което ни изолира от критериите на сполучливите народи, счита проф. доктор Петър Стоянович, някогашен посланик и министър на културата, учител в СУ и откривател в Българска академия на науките, който също бе измежду главните участници в първия панел на публичния диалог за щастието на нацията. В България човек се усеща постоянно по-щастлив, когато е симпатяга, а не водач и като нация, доста постоянно от „ I have a dream “, стигаме до „ I have a drink “, заключи шеговито той.

Д-р Петър Стоянович в полемика с модератора Анна Цолова

Събитието се реализира с поддръжката на:  TELUS International ; BAT

Официален кафе сътрудник:  Costa

Комуникационен сътрудник:  INTERIMAGE

Медийни сътрудници на самодейността са:  bTV, dir.bg, НПО Портал, Bloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР