Кивито е малък, интересен плод, богат на витамин С. Името

...
Кивито е малък, интересен плод, богат на витамин С. Името
Коментари Харесай

Малката зелена бомба, пълна с витамини - за какво е полезно кивито

Кивито е дребен, забавен плод, богат на витамин С.

Името си то получава от националната и гербова птица на Нова Зеландия.

Растението е пренесено точно от там в Южна Америка. По-късно е аклиматизирано в Европа, в това число и в България. Особено добре вирее в Китай.

Ароматът на киви е мощен и освежителен, тъкмо както и усета на самия плод. Кивитата са богат източник на витамини, минерали и фитонутриени.

Именно фитонутриените в кивито пазят ДНК в ядрото на човешките клтеки от обвързваните с кислорода вреди.

 киви iStock

Проучване е открило, че децата, които хапват повече киви, са по-малко податливи към дихателни проблеми като хрипове, накъсано дишане и нощно кашляне.

Кивитата са богати на антиоксиданти, които оказват помощ за цялостна отбрана на организма. Плодът киви е извънреден източник на витамин С , който обезврежда свободните радикали, причиняващи вреди на клетките и водещ до проблеми като инфекции или рак.

Освен витамин С обаче този плод е богат и на витамин Е, който пък е значим мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни пази от свободните радикали във всички направления.

Ежедневното изразходване на киви е целесъобразно за намаление на риска от сърдечно-съдови болести, също така редуцира количеството мазнини в кръвта.

Кивито би трябвало да бъде изядено незабавно след обелване и нарязване. Добре е да се знае, че в случай че имате алергия към латекса, може да имате и кръстосана алергия към киви, авокадо, банан и други цитрусови плодове.

А какви са изгодите от кивито, вижте в нашата галерията:
 Малката зелена бомба, цялостна с витамини - защо е потребно кивито  Малката зелена бомба, цялостна с витамини - защо е потребно кивито  Малката зелена бомба, цялостна с витамини - защо е потребно кивито  Малката зелена бомба, цялостна с витамини - защо е потребно кивито
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР