Китайците, които следват в Германия със стипендии, са под строг

...
Китайците, които следват в Германия със стипендии, са под строг
Коментари Харесай

Натиск и контрол: как Китай следи студентите си в Германия

Китайците, които следват в Германия със стипендии, са под непоколебим надзор от китайските управляващи. Те подписват специфични контракти и биват наказвани, в случай че ги нарушат. Разследване на разкрива притеснителни детайлности.

Свободата да учиш в чужбина, надалеч от вкъщи - по този начин наподобява фантазията на доста младежи по целия свят. За доста от тях обаче това е допустимо единствено с държавна стипендия. Но какво се случва, в случай че стипендията отнеме мечтаната независимост?

Разстоянието сред Германия и Китай е над 7000 километра. Въпреки това китайските студенти във Федералната република са обект на наблюдаване от китайската страна, излиза наяве от взаимно следствие на Дъждовни води и платформата за проверяваща публицистика CORRECTIV.

Това важи изключително за младите учени, които идват в Германия със стипендия от Китайския съвет за стипендии (CSC). Те са задължени авансово да се подпишат, че няма да вземат участие в действия, които заплашват сигурността на Китай, също така би трябвало постоянно да се явяват в китайското посолство. В противоположен случай ги грозят санкции.

Китайски студенти в над 30 немски университета

В минимум 30 немски университета има записани китайски студенти. Някои от образователните заведения даже поддържат публично партньорство с CSC, който е директно зависещ на китайското министерство на образованието.

Според съглашение от 2005 година да вземем за пример Мюнхенският университет " Лудвиг Максимилиан " до през днешния ден е приел 492 стипендианти на CSC. На питане от университета дават отговор, че " CSC е един от най-важните университетски сътрудници в Китай ". Берлинският свободен университет пък от 2009 година е приел 487 докторанти със стипендии от CSC.

" Не ни е известно да има съглашения сред китайски стипендианти и китайското държавно управление ", изясняват от " Лудвиг Максимилиан ". Досега не са им били докладвани и опити за заплашване на китайски стипендианти. " Академичната независимост и свободата на мнението са измежду главните полезности, които въплъщаваме и предаваме и на задграничните студенти ", пишат от университета.

От Берлин също споделят, че не знаят за такива случаи. " Известно е обаче, че стипендиантите би трябвало да се върнат в Китай, когато завърши финансирането. В противоположен случай очевидно би трябвало да върнат стипендията. " Това надалеч не е единствената договорна уговорка, която повдига въпроси.

Лоялност към Пекин и " постоянен контакт " с посолството

CORRECTIV и Дъждовни води разполагат с няколко контракта сред CSC и техни стипендианти. В основата им е безспорната преданост към страната: стипендиантите са задължени " да се върнат в Китай и да служат на страната ", " да не вземат участие в действия, които са в ущърб на ползите и сигурността на родината " и " да пазят достойнството на родината и да следват инструкциите на посолствата (консулствата) в чужбина ".

Последното значи, че най-късно 10 дни след идването си в Германия, стипендиантът би трябвало да се обърне към посолството или най-близкото консулство и да поддържа " постоянен контакт " с дипломатическата работа, което включва и документиране на академичното развиване. След завръщането си в родината, стипендиантите са задължени да живеят и " служат " на страната си най-малко 2 години. За всеки стипендиант на CSC се показват авансово двама гаранти, на които се не разрешава да напущат Китай за повече от три месеца по време на стипендията. В случай на нарушение на клаузите на контракта тези гаранти носят отговорност - персонална и финансова.

Такъв проблем може да възникне, в случай че стипендиантът не осъществя съответните университетски достижения или в случай че стипендията бъде прекъсната прибързано без основателна причина. Тогава с изключение на сумата на стипендията се начислява и наказателна такса.

" Хората са интензивно насърчавани да се намесват, в случай че се случи нещо, което може да не е в полза на страната ", споделя Марайке Олберг от азиатската стратегия на Германския фонд Маршал. За най-тежко нарушаване на контракта се счита накърняването на националните ползи на Китай. " То е преди възможното присъединяване в закононарушения, тъй че на процедура даже преди убийството. Китай ясно дефинира целите си ", изяснява Олберг.

Мъж, който е подписал контракт с CSC, споделя пред CORRECTIV, че се опасява за фамилията си. Той в никакъв случай не би взел участие в митинги в Германия, тъй като посолството ще реагира " доста остро ".

Гарантирана ли е академичната независимост?

Властите в Китай оповестяват, че CSC е изпратил 124 000 стипендианти в чужбина. Китайският съвет за стипендии и китайското посолство в Берлин не дадоха отговор на запитванията на Дъждовни води и CORRECTIV по тематиката.

За Кай Геринг, ръководител на Комисията по обучение в немския парламент, договорите с CSC са " несъвместими с конституцията (на Германия) ", която подсигурява академичната независимост.

" Задължителната преданост към еднопартийната система и патриотичните възгледи, както и фамилната отговорност за вероятно нарушаване на контракта, вършат невъзможна взаимната, самостоятелна изследователска работа, характеризираща се с любознание, свободен дух и творчество ", споделя Геринг.

 Жълто, алено, зелено - в Китай провинция класифицира публицистите, с цел да ги следи Жълто, алено, зелено - в Китай провинция класифицира публицистите, с цел да ги следи

Германското федерално министерство на образованието и научните проучвания дава отговор на питане на Дъждовни води и CORRECTIV, че е наясно с това, " че Китайският съвет за стипендии изисква от своите стипендианти идеологически конформизъм ". Но в Германия конституцията пази науката от политическо вмешателство.

Затова съгласно просветителното министерство на ход са университетите: " От позиция на Министерството е значимо приемащите институции в Германия да са наясно с вероятните ограничавания, на които могат да бъдат подложени стипендиантите на CSC, и да подсигуряват, че свободата на мнение и академичната независимост, залегнали в Основния закон, могат да се упражняват свободно и от тази група хора. " В Швеция, Дания и Норвегия, където от години се оповестява за проблемите, свързани с договорите с CSC, някои университети към този момент прекратиха взаимната работа със съвета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР