Китайският юан падна до най-ниското си ниво спрямо американския долар

...
Китайският юан падна до най-ниското си ниво спрямо американския долар
Коментари Харесай

Китайският юан падна до най-ниското си ниво от 15 години

Китайският юан падна до най-ниското си равнище по отношение на американския $ от близо 15 години, информира СиЕнЕн. Инвеститорите бягат от китайските активи на фона на опасенията за трагичния ход на Си Дзинпин да затегне властта си в огромна смяна на водачите на комунистическата партия.

На строго следения вътрешен пазар юанът падна внезапно, достигайки най-слабото равнище от края на 2007 г. За последно беше надолу с 0,6% до към 7,3 за $. Тази година валутата е изгубила 15% от цената си по отношение на щатския $.

При търговия отвън континентален Китай юанът се срина за малко до към 7,36 за $ рано във вторник, най-ниското записано равнище, съгласно Refinitiv, който разполага с данни от 2010 година По-късно понижи загубите, търгувайки се на 7,33 юана за $.

Валутата беше закрепена на 8,28 за щатски $ в продължение на години до 2005 година, когато Китай мина към " ръководен плаващ обменен курс ". След това той нарастна устойчиво, изкачвайки се до връх от близо 6,01 през 2014 година

Спадовете пристигнаха паралелно с историческото сриване на пазара на китайските активи по целия свят. В понеделник китайските акции паднаха внезапно в Хонконг и Ню Йорк, изтривайки милиарди долари пазарна стойност.

Огромните разпродажби пристигнаха единствено дни откакто ръководещата комунистическа партия представи новото си управление за идващите пет години. В допълнение към обезпечаването на невиждан трети мандат като началник на партията, Си Дзинпин изпълни основни позиции с правилни лоялисти.

Международните вложители, уплашени от резултата от промяната на управлението, изхвърлиха китайските активи макар публикуването на по-силни от предстоящото данни за китайския Брутният вътрешен продукт в понеделник. Те се тормозят, че стягането на властта на Си ще докара до продължение на съществуващите политики на Пекин и ще навреди в допълнение на стопанската система, която макар възобновяване през последното тримесечие към момента пораства надалеч под формалната цел от 5,5% за тази година.

Смяната на управлението на Китай " провокира терзания по отношение на продължаването на неподходящите за пазара политики и възходящия риск от политически неточности при властовата доминация на президента Си Дзинпин.

Китайският юан, дружно с други съществени международни валути, отслабна бързо по отношение на $ през последните месеци. Доларът се увеличи до най-високото си равнище от две десетилетия по отношение на кошница от съществени контрагенти, подтиквани от ястребовия Фед, който се пробва да овладее необузданата инфлация.

Юанът е на път да запише най-лошата си година от 1994 година, когато Китай девалвира валутата си с 33% за една нощ като част от пазарните промени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР