Китайският външен министър Уанг Йи проведе разговори с турския си

...
Китайският външен министър Уанг Йи проведе разговори с турския си
Коментари Харесай

Уйгурски турци протестират заради китайския външен министър

Китайският външен министър Уанг Йи организира диалози с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в Анкара през днешния ден.

Пекин утвърди контракт за екстрадиция сред двете народи през декември. Споразумението в този момент чака ратификация и от Народното събрание на Анкара, с цел да влезе в действие. В момента над 40 000 уйгури живеят в Турция.


Турското външно министерство съобщи, че по време на визитата на Уанг са разисквани районни и интернационалните въпроси, както и двустранни връзки.

Външният министър Уанг беше признат през днешния ден и персонално от президента Ердоган в президентския замък Бештепе в Анкара.

Притесненията на уйгурите се подхранват от зависимостта на Анкара от Китай поради COVID-19 имунизациите. До момента Турция разполага най-вече с получените 15 милиона дози Коронавак, създадени от китайската Синовак и са поръчани още десетки милиони, които са от витално значение за страната.

Едва през вчерашния ден Анкара разгласи, че е получила 1.5 млн. ваксини на Пфайзер, а се чакат още 3 млн. тези дни, само че те са прекомерно незадоволителни за 83-милионната страна.


Около 300 стачкуващи се събраха в Истанбул, скандирайки „ Диктатор Китай “ и „ Спрете уйгурския геноцид, затворете лагерите “, заяви Ройтерс.
Някои развяваха синьо-бели флагове на придвижването за самостоятелност на Източен Туркистан, в Синдзян.

Експертите на Организация на обединените нации пресмятат, че най-малко един милион уйгури и други мюсюлмани са арестувани в лагери в северозападната част на Китай Синдзян. През януари Съединени американски щати обявиха, че Китай е направил „ геноцид и закононарушения против човечеството “, като потиска уйгурите.

Китай отхвърля обвиняванията в злоупотреби в Синцзян и съобщи, че комплексите, които е основал в района, са обезпечили професионално образование, с цел да оказват помощ за унищожаване на ислямисткия екстремизъм и фракционизъм.

Чавушоглу отхвърли, че съглашението за екстрадиция сред двете страни ще докара до връщане на уйгури в Китай, описвайки го като обикновен контракт, сходен на този, който Турция има с други страни.

Говорител на китайското посолство съобщи предишния месец, че уйгури, които през последните месеци организират постоянни митинги покрай дипломатическите задачи на Китай в Турция, се пробват да заблудят турския народ и да навредят на връзките.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР