Китайският външен министър Цин Ган беше освободен от поста си.

...
Китайският външен министър Цин Ган беше освободен от поста си.
Коментари Харесай

Китайският външен министър Цин Ган е освободен от поста си

Китайският външен министър Цин Ган беше освободен от поста си. Официален Пекин мълчи за аргументите за оставката, а импровизирано се изричат няколко версии: здравословни проблеми, хипотетични извънбрачни връзки и даже шпионаж. Експерти показват, че комунистическата партия води следствие против дипломата на най-високо равнище. В какво може да бъде обвинен Цин Ган и какво наказване го чака?

Китайският парламент освободи Цин Ган от поста външен министър. На негово място беше назначен ръководителят на кабинета на комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай Ван Йи, дълготраен външен министър. Цин Ганг не се беше появявал обществено от месец - от 25 юни, а министерството не оповестява нищо за активността му. Поради това английският външен министър Джеймс Клевърли анулира планувано посещаване в Пекин. Пътуването до Китай трябваше да бъде отсрочено и за ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Последните задължения на Цин Ган, обявени от министерството, са срещи на 25 юни с неговия сътрудник от Шри Ланка Мохамед Али и съветския заместител външен министър Александър Руденко. Още при започване на юли китайският министър не отиде на срещата на високо ниво на АСЕАН, той беше сменен от Ван Йи. Министерството изясни отсъствието на 57-годишния Цин Ган със здравословното му положение. Същите клюки се носят и измежду управлението на Европейски Съюз.

Цин Ган беше китайски външен министър в продължение на седем месеца. Той ще остане в Държавния съвет, най-висшият административен орган на Китай, само че без избран портфейл и не е ясно каква роля ще играе във външната политика на Китай. Патриша Торнтън, професор по китайска политика в Оксфордския университет, счита, че дипломатът може да напусне Държавния съвет вследствие на течащо следствие, написа “Гардиън ”.

По същото време като Цин Ган, хонконгската телевизионна водеща Фу Сяотан също изчезна от общественото поле. Общественото внимание беше привлечено от изявлението на Цин Ган с журналистката, записано през 2022 година, когато той към момента беше дипломат в Съединени американски щати, и методът, по който служителят поддържа връзка с нея. През ноември същата година Фу Сяотан роди наследник и в обществените й медии се появиха спорни изявления. По-конкретно, в една от изявленията тя разгласява три фотоси дружно: обща фотография с Цин Ган, самата тя с бебе и фотография на частен аероплан.

Струва си да се означи, че някои медийни мнения и препратки към изгубването му са били цензурирани или отстранени от китайските обществени медии и пресата, в това число хонконгския “Саут Чайна Морнинг Пост ”. Що се отнася до Ван Йи, Венти Сон, политолог в Австралийския център за китайски проучвания, сподели, че завръщането му на поста министър на външните работи „ мирише на краткотрайна договорка “.

„ Технически видяно, в Китай могат да отстранят длъжностно лице за странична спекулация. Политическата китайска дисциплинираност не предизвиква това. А такива случаи попадат в юрисдикцията на комисията за партиен надзор “, сподели Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към МГУ, професор в Школата по ориенталистика на ВШИ.

„ Но в този случай най-вероятно не самата връзка, а някои данни, като фотоси или видеоклипове, биха могли да дискредитират Цин Ган като член на ККП. Възможни са и по-дълбоки вътрешни несъгласия. Цин Ган не можа да се помири със суровия диктат на Ван Йи, който дава отговор за оформянето на външната политика на КНР “, отбелязва той.

„ Също по този начин клюки за държанка могат да бъдат пуснати от китайската преса, с цел да се прикрият прекомерно околните връзки на Цин Ган с американския естаблишмънт. Въпреки острите рецензии към външната политика на Съединени американски щати, самият някогашен министър преди този момент е работил като дипломат във Вашингтон и интензивно е насърчавал вложители от Съединените щати на китайския пазар. Въпреки че официално не е неразрешено, чиновникът може да се е сближил прекалено много с непознатия бизнес “, акцентира специалистът.

„ За Русия най-важното е, че промяната на министъра на външните работи в КНР няма да повлияе на външната политика на страната, в това число на отношение на Москва “, счита Маслов. “За нас това уволняване е по-скоро любопитен случай, в сравнение с кардинален. Освен това Ван Йи ни е добре прочут ”, добавя той.

„ Ситуацията, при която китайският началник изчезва за известно време и по-късно е отхвърлен, е типична за дисциплинарните следствия, провеждани от Централната комисия за инспекция на дисциплината към Централен комитет на КПК. По предписание такива следствия са свързани със подозрения за корупционни практики “, изясни Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към ВШИ.

„ Присъствието на държанка и изневярата са неразрешени от дисциплинарния кодекс на ККП, само че те не са обособени учредения за гибелта на кариерата. Но те са, нагледно казано, утежняващо виновността събитие при следствие на тежки закононарушения. Тоест почитан чиновник е направил нарушаване, а също така има и неприятна личностна характерност. Но като цяло, във връзка с Цин Ган, не изключвам, че главната причина са здравословните му проблеми. Освен това той остава член на Държавния съвет “, означи събеседникът.

„ Има още един изцяло обособен сюжет. Срещу самия служител да вземем за пример няма недоволства, а любовницата му или изобщо човек от обкръжението му работи за външното разузнаване – той оповестява всекидневието, кой с кого се е срещал. Това се смята за доста съществено нарушаване и значи обезпечена гибел на кариерата на чиновника, както и започване на следствие в помощ на шпионина. И тук не можете да завиждате на фигуранта, даже в случай че наподобява, че не е направил нищо умишлено неправилно “, споделя китаистът.

„ Като цяло партийните следствия в ККП имат своя лична динамичност и на първите стадии формален Пекин по предписание не разяснява протичащото се. Освен това партийното разследване не е синхронизирано и не се отъждествява със правосъдното разследване, което може и да не съществува. Тоест простъпката към момента не е закононарушение, само че към този момент изключва заемането на обществена служба. Такива следствия приключват с провал на кариерата, само че индивидът остава на независимост ”, изясни специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР