Китайският президент Си Цзинпин Китай инвестира активно в развиващите се

...
Китайският президент Си Цзинпин Китай инвестира активно в развиващите се
Коментари Харесай

Китайските инвестиции в бедни страни безпокои неправителствените организации


Китайският президент Си Цзинпин

Китай влага интензивно в разрастващите се страни, без да обръща внимание на екологичните стандарти и ситуацията с правата на индивида. Това буди паника у неправителствени организации, написа организация Ройтерс.

Устремът на Китай да влага в развиването на небогати страни удря по правозащитните асоциации, екологичните групи и други неправителствени организации, за които е по-трудно да играят обичайна си роля, изразяваща се в надзор върху необузданото развиване, разясняват пред организацията юристи.

Китай стартира един от най-големите проекти за развиване в чужбина след американския " План Маршал " след Втората международна война, с над 100 милиарда $ вложения посредством проектта си " Един пояс, веднъж " за създаване на пътища, железопътни линии, пристанища и друга инфраструктура, свързваща Азия, Европа и Африка.

За разлика от кредиторите, подкрепяни от Запада, които постоянно обвързват финансирането на развиването със обществени и екологични условия и разрешават от ден на ден да се чува гласът на неправителствените организации, поддържаните от Китай заемодатели възприемат метод, при който се натъртва повече на ненамесата във вътрешните работи на съответната страна, съгласно бизнес водачи и кредитори, интервюирани на Световния стопански конгрес в Давос.

" Ситуацията с Китай в този момент явно би трябвало да бъде следена ", декларира пред Ройтерс Дженифър Морган, изпълнителен шеф на Greenpeace International. " Какви са стандартите, които задават те с отпусканите от тях заеми или финансиране в целия свят? "

Кенет Рот, изпълнителният шеф на Human Rights Watch, дефинира китайския метод като безсрамен и съобщи, че той е смекчил икономическия напън, който страните са усещали, когато помощта или вложенията са били " по-силно обвързани със спазването на правата на индивида ".

Институциите, подкрепяни от Китай, възприемат друг метод от Световната банка (СБ) и други кредитори, поддържани от Запада, които подкрепят развиването. Например, СБ е твърдо срещу новите топлоелектрически централи заради екологични съображения, само че новата китайска Азиатска банка за инфраструктурни вложения (АБИИ), която оказва помощ за финансирането на проекта " Един пояс, веднъж ", не е толкоз строга.

Вицепрезидентът на АБИИ за политиката и тактиката Йоахим декор Амсберг споделя за Ройтерс в Давос, че подкрепяният от Китай кредитор желае да насърчи прехода към възобновими източници на сила, само че не и да " постави на предната врата знака " Въглища не ". " Ние не преглеждаме всеки план като лост за по-общи политически промени в нашите страни членки ", изясни той. " Това допълнение е добре пристигнало в света на финансирането на развиването, защото съгласно мен заобикаля риска от прекомерно амбициозни цели, от опит да се направи прекомерно доста с самостоятелни капиталови планове ".

За сметка на това финансирането посредством институции като СБ от дълго време е употребявано от богатите страни като метод за оказване на напън върху страните, които взимат заеми, с цел да подобрят общественото състояние.

Като част от тази тактичност, неправителствените организации играят ролята на контрольори, помагайки за смяната на курса по въпроси като построяването на язовири и говоренето на всеослушание за правата на индивида.

Адвокати декларират, че насрещните ветрове са се усилили на фона на надигащия се популизъм и на възприемането от Съединените щати на президента Доналд Тръмп на един по-мълчалив метод по тематики като правата на индивида и на обръщането на американската политика по проблеми като измененията в климата.

" Дали съм обезпокоена за свиващото се пространство за гражданското общество и че то няма толкоз мощен глас в държавните управления на разнообразни страни в целия свят? Абсолютно! ", споделя Дженифър Морган.

Без спомагателни условия

Йоахим декор Амсберг, който е работил към 25 години в СБ преди да се причисли към АБИИ през 2016 година, декларира, че тази кредитна институция, с 84 страни членки, се придържа към високи стандарти в региона на екологията, общественото развиване и нормите за ръководство, и отхвърля тя да е отслабила гражданското общество.

В отговор на въпрос на Ройтерс говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин сподели на брифинг в Пекин: " Китайското държавно управление постоянно е желало от фирмите, които ще правят интервенции в съответните страни, да работят в правна рамка в сходство със законите и разпоредбите и да извършват своите отговорности към обществото. "

Някои страни приветстват помощ без по-широк дневен ред. Бангладеш, да вземем за пример, подписа с Китай покупко-продажби за милиарди долари под формата на заеми за разнообразни планове, когато президентът Си Цзинпин пристигна на посещаване в края на 2016 година.

" Всеки би предпочел китайски вложения, в случай че алтернативата е Световната банка ", споделя Мошиур Рахман, стопански консултант на бангладешкия министър председател, в изявление, което е дал за Ройтерс в столицата Дака този месец. " За разлика от западните вложители те не са обезпокоени от това какъв брой хора сте хвърлили в пандиза ", отбелязва той.

Обща основа

Някои неправителствени организации търсят обща основа, с цел да намерят въпроси, по които могат да работят.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс работи с Китай по планове от повече от едно десетилетие и черпи от китайците опит в области като земеделието в други елементи на Азия и в Африка, споделя Марк Сузман, който дава отговор за тактиката на тази благотворителна асоциация.

Сузман отбелязва, че фондацията води полемики, с цел да откри дали планове по линия на " Един пояс, веднъж " в Югоизточна Азия могат да бъдат употребявани, с цел да се работи за предварителна защита в делтата на река Меконг против маларията, а Китай има насъбран опит и знания в битката с тази заразна болест.

" Ние в действителност сме настроени много оптимистично, че има капацитет за взаимноизгодно съдействие ", добавя той.

Миналия месец китайското държавно управление популяризира в Организация на обединените нации публикация за своя метод по въпроса за правата на индивида, обяснявайки по какъв начин страната трансформира своите " вътрешни философии за ръководството в интернационален консенсус ".

" Мирът и сигурността са най-важните човешки права ", написа Ли Баодун, заместник-министър на външните работи. " Развитието е най-важно ".

" Постигнахме нов прогрес в увеличението на нашия престиж по въпроси от региона на правата на индивида ", написа той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР