Китайският президент Си Дзинпин е призовал държавните органи да гарантират,

...
Китайският президент Си Дзинпин е призовал държавните органи да гарантират,
Коментари Харесай

Китай е амбициран да изпревари САЩ по ръст на БВП тази година

Китайският президент Си Дзинпин е призовал държавните органи да подсигуряват, че темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на Китай ще надмине икономическия напредък на Съединени американски щати тази година, макар неподходящите последствия от следващото огнище на COVID-19 в страната.

Това написа деловото издание The Wall Street Journal, базирайки се на свои източници, осведомени с тематиката.

На срещи с стопански и финансови представители през последните седмици Си приказва за нуждата от гарантиране на икономическа непоклатимост и напредък, с цел да покаже, че еднопартийната система на Китай е по-ефективна от западната демократична народна власт, написа WSJ, представен от money.bg.

В отговор на апелите на китайския президент за интензивен напредък, китайските държавни организации разискват проекти за активизиране на огромни планове, изключително в промишлеността, софтуерния бранш и производството на сила и храни.

Обмисля се и опцията за стимулиране на потребителските разноски посредством разпространяване на купони за извършване на покупки измежду хората, настояват източниците.

Икономиката на Съединени американски щати набъбна с 5,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 година, изпреварвайки Китай (4%). Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обърна внимание на тази обстановка, като сподели, че тя е маркирана за първи път от 20 години и това вбеси водачите на КНР, написа WSJ.

Китай би трябвало да работи по-решително във връзка с макроикономическите политики, с цел да хеджира стопанската система против въздействието на епидемията от COVID-19, да поддържа напредък за второто тримесечие над 5% и да извърши задачата си за напредък от 5,5% за тази година, сподели член на Комитет по кредитна политика на Народната банка на Китай, Уан Имин по време на икономическия конгрес, извършен в Пекин предходната седмица.

През първото тримесечие на тази година брутния вътрешен артикул на Китай се е нараснал с 4,8%, само че доста икономисти считат, че тези данни може да надценяват обстановката в стопанската система на страната.

Експертите също са скептични дали Пекин ще доближи задачата си за растеж на Брутният вътрешен продукт от 5,5% тази година на фона на политиката на нулева приемливост към COVID-19, която към този момент докара до понижаване на потребителските разноски и промишленото произвеждане.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР