Китайският премиер Ли Къцян каза, че подписаното днес Регионалното всеобхватно

...
Китайският премиер Ли Къцян каза, че подписаното днес Регионалното всеобхватно
Коментари Харесай

Китай и Австралия приветстваха подписването на най-голямото споразумение за свободна търговия в света

Китайският министър председател Ли Къцян сподели, че подписаното през днешния ден Регионалното всеобхватно икономическо съглашение (РВИС/RCEP) в Ханой е победа за международната стопанска система, съобщи ДПА.

Подписването на РВИС не е единствено знаково достижение на източноазиатското районно съдействие, само че също по този начин и победа на мултилатерализма и свободната търговия, сподели Ли Къцян в тирада на виртуалната срещата на върха. Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която завърши през днешния ден с подписването на най-голямото в света комерсиално съглашение за свободна търговия.

Очаква се Китай да бъде един от огромните печеливши от съглашението, като би могъл да прибави 85 милиарда $ към брутния си вътрешен артикул (БВП) съгласно оценките на американския Институт за интернационална стопанска система Питърсън.

Споразумението планува основаването на гигантска зона за свободна търговия сред десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от съглашението създават 30 % от международния Брутният вътрешен продукт, а популацията им възлиза на 2,2 милиарда души.

Идеята за пакта е от 2012 година и е считана за китайския отговор на сходна американска самодейност, която след това отпадна. Индия също се очакваше да се причисли към него, само че се отхвърли, опасявайки се, че нейният пазар ще бъде залят от евтини китайски артикули.

"Изключително удовлетворен съм, че след осем години сложни договаряния през днешния ден приключихме договарянията за РВИС и публично го подписахме на 37-ата среща на върха на АСЕАН, " сподели министър председателят на страната хазаин Виетнам Нгуен Суан Фук.



Нгуен Суан Фук

Австралийският министър председател Скот Морисън сподели, че подписването на съглашението е победа за австралийските фермери и поддържа работните места.

Търговската ни политика цели напълно да поддържа австралийските работни места, да усили опциите за експорт и да подсигурява отворен район с още по-стабилни вериги на доставка, уточни в изказване Морисън.



Скот Морисън

Снимки: gettyimages (архив)

Като се има поради, че всяко пето работно място в Австралия разчита на търговията, РВИС ще бъде решаващо, защото Австралия и районът стартират да се съвземат от пандемията от COVID-19, добави той.

На завършилата през днешния ден среща водачите на АСЕАН разискаха още ограничения за попречване на разпространяването на ковид, превъзмогването на последствията от пандемията и насърчаването на икономическото възобновяване. Те разговаряха и за разногласията в Южнокитайско море.

На заключителна гала Виетнам съобщи председателството на АСЕАН на Бруней. Освен двете страни, членове на асоциацията са Тайланд, Филипините, Лаос, Камбоджа, Мианма, Малайзия, Сингапур и Индонезия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР