Китайският пазар на недвижими имоти, който представлява значителна част от

...
Китайският пазар на недвижими имоти, който представлява значителна част от
Коментари Харесай

Китайският пазар на недвижими имоти продължава да върви надолу

Китайският пазар на недвижими парцели, който съставлява забележителна част от стопанската система на страната, се нуждае от повече държавна поддръжка, с цел да се предотврати по-нататъшното му утежняване, считат анализатори.

През октомври цените на съществуващите жилища се намаляват с най-вече от 2014 година насам, а неизплатените заеми за недвижими парцели понижават за първи път в историята, разяснява пред Reuters Лари Ху, основен икономист в Macquarie.

Това свидетелства за засилено закъснение както от страна на търсенето, по този начин и от страна на предлагането.

Политиката на държавното управление до момента е ориентирана към стимулиране на търсенето. Но съгласно отчета на Macquarie то не е " обърнало внимание на най-важния въпрос: кредитния риск, обвързван със строителните бизнесмени ".

" Без заемодател от последна инстанция елементарно може да се стигне до самоизпълняващо се знамение и рецесия на доверието, защото спадащите продажби и възходящите опасности от несъблюдение на отговорностите се ускоряват взаимно ", се споделя в отчета. " Всъщност кредитните опасности на някои огромни строителни бизнесмени в последно време бързо нарастват. "

Пекин се стреми да понижи високата взаимозависимост на бизнесмените в региона на недвижимите парцели от задължения за стимулиране на растежа, като в същото време лимитира внезапното повишаване на цените на жилищата, което прави покупката на апартамент в огромните градове прекомерно скъпа инвестиция за доста млади китайски семейства.

Анализаторите на UBS пресмятат, че недвижимите парцели и обвързваните с тях браншове в този момент съставляват към 22% от брутния вътрешен артикул на Китай, което е спад по отношение на равнищата от към 25%, следени през последните години.

От ноември 2022 година насам китайските управляващи вкараха редица ограничения, целящи да подобрят достъпа на строителните бизнесмени до финансиране и да понижат лихвите по ипотечните заеми. Въпреки това, съгласно Bloomberg News, колосът в областта на недвижимите парцели Country Garden въпреки всичко се е оказал в несъблюдение на облигации в щатски долари предишния месец.

Що се отнася до купувачите на жилища, предходната седмица анализаторите на Nomura пресмятат, че към 20 млн. единици в цялостен Китай са продадени, само че към момента не са приключени.

Обикновено в Китай жилищата се продават преди завършването им. Затова и невъзможността на строителните бизнесмени да завършат строителството на авансово продадените парцели принуждава доста купувачи на жилища предходната година да спрат заплащанията по ипотеките за жилищата, които към този момент са купили, само че към момента не са получили, напомня още осведомителната организация.

Твърде оптимистични ли са пазарите?

Последните данни демонстрират, че проблемите в бранша на недвижимите парцели в Китай единствено се задълбочават.

Средната цена на съществуващите жилища в 70 огромни града се е намалила с 0,6% през октомври по отношение на предходния месец, в съпоставяне със спада от 0,5% през септември, като най-големите китайски градове са водещи в спада, настояват анализатори на Nomura в отчет от предходната седмица, базирайки се на публични данни. Това е тревожно, защото се чака по-големите градове да имат по-устойчиво търсене на жилища заради съществуването на работни места.

" Секторът на недвижимите парцели в Китай към момента не е достигнал дъното си ", се споделя в отчета. " Изглежда, че през последните два месеца пазарите са били прекомерно оптимистично настроени към политиките за стимулиране на пазара на парцели. "

Още сигнали на високо ниво

През последните няколко дни редица високопоставени лица поставят старания да дадат сигнали за по-голяма поддръжка. Късно в петък Китайската национална банка разгласи, че е провела среща с други финансови регулатори, с цел да разреши отпущането на заеми на строителни бизнесмени, които " работят обикновено ", наред с други сигнали за поддръжка.

" Продължаващият акцент върху подпомагането на финансирането на недвижими парцели и разрешаването на проблемите с задълженията на предприятия от бранша на недвижимите парцели ще продължи да оказва помощ за попречване на ескалацията на рисковете. Крехкият напредък продължава да изисква удобна финансова среда и към момента е нужна по-голяма поддръжка за стимулиране на частните настройки ", излиза наяве още от отчета.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР