Китайският парламент с огромно мнозинство премахна конституционното ограничение от 2

...
Китайският парламент с огромно мнозинство премахна конституционното ограничение от 2
Коментари Харесай

Си Цзинпин вече е пожизнен лидер

Китайският парламент с голямо болшинство отстрани конституционното ограничаване от 2 президентски мандата и даде право на сегашния държавен глава Си Цзинпин (64 г.) да остане на поста безкрайно време, потвърждавайки статута му на най-влиятелния водач на страната през последните десетилетия, съобщи Ройтерс.

Управляващата Комунистическа партия разгласи препоръчаната корекция едвам предишния месец и никой не се съмняваше, че тя ще бъде утвърдена. Едва 2-ма делегати от общо 2964 гласоподаваха “против ”, а трима други – “въздържал се ”.

 POLITICS: China’s leaders from Mao to Xi

С промяната в конституцията се включват и политическите теории на Си Цзинпин, които влязоха в партийния правилник предишния декември – чест, която до момента е имал единствено Мао Цзедун (1893-1976 г.). Ограничението от 2 мандата бе записано в главния закон на Китай през 1982 година в епохата на Дън Сяопин, който призна заплахата от еднолично ръководство и фетиш към личността и се разгласи за групово управление.

Шън Чунао, началник на правната комисия в Народното събрание, отхвърли пред кореспонденти опасенията, че смяната може да докара до политически земетресения или окопаване във властта.

Преди вота обаче критици на самодейността заляха обществените медии с неодобрение от стъпката и направиха паралели със севернокорейския водач Ким Чен Ун и с култа към личността на починалия Мао Цзедун. Но управляващите бързо блокираха някои от мненията и разгласиха хвалебствени публикации за промяната.

Лоялни на Компартията делегати на собствен ред настояха, че Китай е късметлия да има водач от ранга на Си Цзинпин и изрично опровергаха всевъзможни съпоставения със Северна Корея.

Си пое страната през март 2014 година с огромна антикорупционна чистка и сега е на прага на втория си президентски мандат, който изтича през 2023 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР