Китайският лидер Си Дзинпин очаквано беше преизбран за генерален секретар

...
Китайският лидер Си Дзинпин очаквано беше преизбран за генерален секретар
Коментари Харесай

Боян Бркич: Си Дзинпин направи заявка, че Китай иска да бъде световният лидер

Китайският водач Си Дзинпин предстоящо беше избран отново за общоприет секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. По време на 19-тия партиен конгрес бе нарушена традицията, съгласно която определеният водач показва собствен възможен правоприемник след 5-годишния мандат. В непрекъснатия комитет на Политбюро - най-висшият партиен орган, бяха определени петима нови членове, измежду които няма нито един, подобаващ за правоприемник на лидерския пост, най-малкото поради възрастовата граница. Всичко това провокира спекулации, че Си Дзинпин желае да остане на поста и след втория си мандат.

Факт е, че след този конгрес Си Дзинпин се трансформира в най-силния водач от времето на Мао Цзедун , сподели в предаването " Събота 150 " сръбският публицист Боян Бркич :

Неговите " мисли " за социализъм с китайски характерности бяха записана в конституцията. Това не се е случвало при предходните водачи. Също по този начин хората, които бяха определени в непрекъснатия комитет на партията, са доста близки до него, тъй че не се чака той да има някакви спънки при вземането на решения. Китайските медии разясняват, че страната влиза в нова епоха с извънредно мощен водач. Това беше предстоящо, тъй като той е доста известен измежду хората по две аргументи. Първата е, че през първите пет години от ръководството си той поведе невиждана война с корупцията. В резултат дисциплинарният комитет на Комунистическата партия наказа повече от 1,5 млн. партийни членове на всички равнища. 59 000 от тях бяха разследвани от прокуратурата и изпратени на съд за корупция. И това не е всичко. В резултат на това той стегна редиците на партията. Освен това сложи ежедневният живот и потребностите на китайския народ в дневния ред на партията. Той е първият, който слага като приоритет за партията демократизацията, либерализацията на стопанската система и върховенството на закона и опазването на околната среда.

Според Бркич е доста рано да се предвижда дали Си Дзинпин се готви да остане на власт и след втория си мандат.

В конституцията на комунистическата партия няма специфичен текст, с който да се лимитира броят на мандатите на водача. Има обаче съглашение, че хората над 69 години нямат място в ръководството на страната, посочи журналистът.

По думите му, Си Дзинпин и хората му са трансформирали една от основните канони на партията, което не се е случвало от 1981 година - дефиницията за това какво е приоритет за развиването на Китай и връзката с културните потребности на хората:

Приоритетът адресира неравномерното развиване и непрестанно възходящата потребност на хората от по-добър живот. Необходимостта от по-добър метод на живот за първи път е издигната като приоритет и той има доста точна формулировка - господство на закона, оправянето с екологичните проблеми, посрещането на ежедневните потребности на хората. Второто нещо, което Си Дзинпин сподели, е, че Китай ще продължи да се отваря към света и ще работи за добруването на всички по света. По думите му, до 2050 година Китай би трябвало да бъде безапелационният водач на света във всеки един аспект.

Изключително значимо е, че Си Дзинпин сложи акценти върху всички тематики, по които Съединените щати трансформираха позициите си, сподели още Бркич:

Въпреки че той не назова нито една страна, в случай че създадем разбор на речта му, ще видим да вземем за пример, че Съединените щати се отдръпнаха от Парижкото климатично съглашение. Си Дзинпин съобщи, че Китай желае да е водач в опазването на околната среда. По този метод той прави безапелационната поръчка, че Китай желае да бъде международният водач.

Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР