Китайският износ рязко се е свил през първите два месеца

...
Китайският износ рязко се е свил през първите два месеца
Коментари Харесай

Срив на китайския износ през първите два месеца на 2020 г.

Китайският експорт внезапно се е свил през първите два месеца на годината, а вносът се е забавил, защото епидемията от ковид наруши работата на фирмите, веригите на доставки и икономическата интензивност, съобщи Ройтерс.

Мрачните данни за търговията евентуално ще засилят опасенията, че китайският стопански напредък е понижен на половина през първото тримесечие до най-ниското си ниво от 1990 година, защото епидемията и строгите държавни ограничения за преодоляването й подкопаха промишленото произвеждане и доведоха до забележителен спад на търсенето.

Износът е намалял със 17,2 % през януари и февруари по отношение на същия интервал предходната година, сочат през днешния ден митническите данни. Това е най-големият спад от февруари 2019 година.

Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, чакаха намаляване с 14 на 100. През декември бе регистрирано покачване със 7,9 на 100.

Вносът е намалял с 4 на 100 на годишна основа, до момента в който пазарът очакваше спад от 15 %. През декември бе регистриран скок с 16,5 %.

Китайският търговски недостиг за обсъждания интервал е бил 7,09 милиарда $, до момента в който анализаторите чакаха остатък от 24,6 милиарда $.

Заводското произвеждане през февруари се е свило с най-бързия си ритъм до момента съгласно показател, регистриран предходната седмица, като има и внезапно понижаване на новите поръчки, осведоми Българска телеграфна агенция.

Епидемията от ковид лиши живота на 3000 души, а инфектираните са над 80 000 в Китай. Макар броят на новозаразените да понижава в Китай и локалните управляващи последователно да разхлабват ограничаващите ограничения, съгласно анализаторите на доста компании ще им отнеме повече време да възобновят работа, в сравнение с се очакваше, а може и да не се върнат към обикновено произвеждане до април.

Китайският търговски остатък със Съединени американски щати за първите два месеца на година е бил 25,37 милиарда $ съгласно изчисленията на Ройтерс, основани на данните от митниците. За същия интервал предходната година индикаторът е бил на ниво 42,16 милиарда $.

След месеци на напрежение и покачвания на митата, което подкопа двустранната търговията, двете най-големи стопански системи в света се договориха за краткотрайно комерсиално съглашение през януари, което докара до намаление на някои американски мита върху китайски артикули, като в подмяна Китай даде обещание огромен импорт на американски артикули и услуги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР