Китайският износ нарасна солидно през март за пореден месец, макар

...
Китайският износ нарасна солидно през март за пореден месец, макар
Коментари Харесай

Поредно нарастване на китайския износ и внос през март



Китайският експорт набъбна солидно през март за следващ месец, въпреки и малко по-слабо от предстоящото, до момента в който вносът доближи 4-годишен връх, което е следващо доказателство за мощното възобновяване на втората по величина международна стопанска система от коронавирусната пандемия, която породи доскоро повече от година.

Това демонстрират данни на китайската митническа администрация, оповестени във вторник.

През март експортът на Китай набъбна с 30,6% по отношение на година по-рано, само че при рекорден растеж от 154,9% през февруари и с 60% сумарно през първите два месеца на 2021 г,. до момента в който пазарната осреднена прогноза беше за покачване с 35,5%.

Макар и по-слаб от предстоящото, растежът на китайския експорт демонстрира увеличение на външното търсене предвид на хода на имунизацията против Covid-19 в международен мащаб и по-специално в някои водещи стопански системи като Съединени американски щати и Англия.

В същото време вносът в Китай скочи с 38,1% на годишна база при упования за малко по-скромен напредък с 23,3%.

В резултат на това комерсиалният остатък се сви през март до 13,8 милиарда $ при пазарна прогноза за положителен търговски баланс от 52 милиарда $.

Износът в посока Съединени американски щати набъбна през март с 53,3%, до момента в който американският импорт в Китай скочи със 74,8%.

Данните сочат, че втората по величина стопанска система в света продължава да набира скорост.

Говорител на митническото бюро, съобщи на брифинг във вторник, че възстановяващата се международна икономическа и комерсиална интензивност подтиква износа на Китай през първото тримесечие, което е " положително начало " за годината. Разширяващото се фабрично произвеждане, вложенията и потреблението в Китай също подтикват вноса в страната, сподели още той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР