Китайският експорт нарасна изненадващо силно през септември, тъй като все

...
Китайският експорт нарасна изненадващо силно през септември, тъй като все
Коментари Харесай

Силно повишаване на китайския износ през септември, ръст на вноса на енергийни суровини



Китайският износ набъбна изненадващо мощно през септември, защото към момента солидното световно търсене и ползване компенсира частично натискът, на който са подложени промишлените предприятия от енергийния дефицит, проблемите с веригите на доставки и повишените случаи на Covid-19 в страната.

Втората по величина стопанска система в света реализира впечатляващо възобновяване от рецесията, провокирана от коронавирусната пандемия, само че напоследък има признаци, че възобновяване губи скорост. Проблемите, в това число спада на промишлената интензивност, непрекъснато сдържаното ползване и забавянето в бранша на парцелите, помрачиха икономическите вероятности пред Китай.

Китайският експорт обаче скочи през септември с 28,1% по отношение на година по-рано след покачване с 25,6% през август и осреднена прогноза за по-скромно покачване с към 21 на 100.

Мнозина анализатори обаче чакат годишният растеж на експорта в началото да се забави умерено през октомври, след което обаче да спадне по-значително през ноември и декември до към 10 на 100.

Трябва да се има поради, че дефицитът на електрическа енергия, породен от прехода към чиста (зелена) сила, огромното индустриално търсене и високите цени на суровините, стопираха от кря на септември производството в голям брой фабрики в Китай, в това число при доста снабдители като Apple и Tesla.

Последните данни сочат закъснение на индустриалната интензивност. Производственият PMI в Китай ненадейно се сви през септември, защото индустриалните компании се борят с възходящите разноски и въведените от управляващите ограничавания при ползване на електрическа енергия.

Китайският импорт пък набъбна през септември със 17,6% след скок с 33% през август и упования за по-солиден напредък с към 20 на 100.

Това внезапно закъснение на вноса като че ли удостоверява упованията за доста закъснение на потреблението в китайската стопанска система на фона на внезапно покачване на цените на импорт.

Търговският остатък на Китай се разшири през септември до 66,73 милиарда $ от 58,3 милиарда $ месец по-рано. Търговският остатък по отношение на Съединени американски щати набъбна до 42 милиарда $ от 37,68 милиарда $ през август.

Междувременно беше отчетно мощно повишаване при търсенето на енерегийни артикули, като размерът на вноса на въглища през септември се увеличи до най-високо равнище в рамите на актуалната година, защото китайските електроцентрали се борят за горива, с цел да усилят производството на електрическа енергия, което да облекчи енергийния дефицит, както и с цел да попълнят запасите си преди зимния отоплителен сезон.

През септември Китай внесе 32,88 млн. тона въглища, което съставлява растеж от 76% по отношение на година по-рано.

Вносът на природен газ през септември също се увеличи до най-високото си равнище от януари 2021 година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР