Китайските власти са започнали да събират ДНК проби, отпечатъци и

...
Китайските власти са започнали да събират ДНК проби, отпечатъци и
Коментари Харесай

Китай събира ДНК проби и отпечатъци от уйгурите, твърдят правозащитници

Китайските управляващи са почнали да събират ДНК проби, отпечатъци и други биометрични данни от всички поданици на уйгурската провинция Синцзян, предизвестява правозащитната организация " Хюмън райтс уоч " в нов отчет.

Според организацията и други деятели Пекин построява и база данни с кръвната група и ирисите на всички на възраст сред 12 и 65 години, живеещи в северозападната област, където живеят над 11 милиона от мюсюлманското уйгурско малцинство, 8.5 милиона от мнозинствения в Китай етнос хан и близо милион и половина казахи.

Информацията няма публично удостоверение от китайската страна, нито е известно за какво се събира тази информация, в случай че това фактически се случва. Данните обаче могат да бъдат употребявани за " наблюдаване въз основата на генезис, мнение, вяра или други предпазени права като това на свободно слово ", счита организацията.

Част от събирането се реализира посредством свикани от държавното управление медицински прегледи (които фактически се организират по данни на организация " Синхуа " ) и не е известно дали пациентите осъзнават, че полицията си набира биометрични данни от тях. Един от цитираните уйгури споделя, че въпреки прегледите да са доброволни, локални управници из Синцзян са поискали от жителите да се включат. През 2017 година близо 19 милиона души - множеството поданици на региона - са се присъединили в наложителните прегледи по данни на организация " Синхуа ". Информацията съгласно отчета на правозащитниците обаче се събира и отвън Синцзян - измежду хората, напуснали региона.

" Хюмън райтс уоч " дефинира протичащото се като " жестоко нарушаване на интернационалните правила за човешки права " поради събирането на сходни данни за цяла група.

Според " Гардиън " полицията в региона е купила специфични апарати от американска компания, която отхвърля да разяснява напряко изказванията, само че е декларирала, че чака " всички клиенти да работят съгласно регулациите и най-хубавите общоприети практики ".

Китайските управляващи настояват, че засилените ограничения за сигурност са част от битката против ислямистки екстремисти, а редица правозащитни организации оспорват това и свързват насилието в района с репресиите, проведени от Пекин, и рестриктивните мерки в културно, религиозно, езиково и други връзки, както и с ниския обществен статус и неприятната икономическа обстановка на уйгурите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР