Китайските кредитори са отпуснали милиарди долари на руски банки, след

...
Китайските кредитори са отпуснали милиарди долари на руски банки, след
Коментари Харесай

Китайски банки отпускат милиарди долари на руски кредитори след западните санкции

Китайските кредитори са отпуснали милиарди долари на съветски банки, откакто западните финансови институции стопираха активността си в страната през първата година от нашествието на Москва в Украйна. Действията на четири от най-големите китайски банки са част от напъните на Пекин да разпространява юана като различна на $ международна валута.

Експозицията на Китай към съветския банков бранш се е нараснала четири пъти за 14-те месеца до края на март тази година, съгласно последните публични данни, оценени за Financial Times от Киевското учебно заведение по стопанска система.

Китайските кредиторите заеха мястото на западните банки, които бяха подложени на мощен напън от страна на регулаторните органи и политиците в родните си страни да изоставен Русия, а интернационалните наказания доста затрудниха правенето на бизнес.

Реклама
По данни на Руската централна банка през 14-те месеца до март Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China са нараснали общата си експозиция към Русия от 2.2 милиарда $ на 9.7 милиарда $, като ICBC и Bank of China са виновни за 8.8 милиарда $ от активите. От ICBC, Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China са отказали коментар пред изданието.
Експозицията на Китай към съветския банков бранш се е нараснала четири пъти за 14-те месеца до края на март тази година.
През същия интервал австрийската Raiffeisen Bank - задграничната банка с най-голяма експозиция в Русия, усили активите си в страната с над 40% - от 20.5 милиарда $ на 29.2 милиарда $. и от март насам е понижила активите си до 25.5 милиарда $.

Действията на китайските банки са част от смяната в курса на Русия към приемане на юана, а не на $ или еврото като аварийна валута.
Реклама
" Заемите от китайски банки за съветски банки и кредитни институции, които в по-голямата си част заемат мястото на юана в долари и евро, демонстрират, че глобите правят своята работа ", декларира пред английското издание Андрий Оноприенко, заместник-директор по развиването в Киевското учебно заведение по стопанска система, който е събрал данните.
Завой към Китай
Нарастването на търговията с юани акцентира икономическия завой на Русия към Китай, защото търговията сред двете страни доближи рекордните 185 милиарда $ през 2022 година Преди нашествието на Кремъл в Украйна над 60% от заплащанията на Русия за нейния експорт се правиха в по този начин наречените " токсични валути ", като $ и евро, а юанът представляваше по-малко от 1%. Оттогава " токсичните " валути са намалели до по-малко от половината от заплащанията за експорт, до момента в който юанът съставлява 16%, съгласно данни на Руската централна банка.

Raiffeisen е една от дребното западни банки, които резервираха доста наличие в Русия, откакто предходната година няколко други задгранични кредитори прекъснаха връзките си и продадоха дъщерни сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР