Китайски учени са изследвали причинно-следствените връзки между човешкия микробиом и

...
Китайски учени са изследвали причинно-следствените връзки между човешкия микробиом и
Коментари Харесай

Китайски учени разкриват причинно-следствени връзки между човешките микроби и дълголетието

Китайски учени са изследвали причинно-следствените връзки сред човешкия микробиом и дълголетието и са открили, че някои типове микроби са свързани с нараснали или намалени шансове за дългоденствие, заяви Българска телеграфна агенция.

Въпреки че предходни проучвания разкриват връзката сред човешкия микробиом, и в частност чревната микробиота, и дълголетието, тяхната причинно-следствена връзка оставаше неразбираема.

Авторите на актуалното проучване от разнообразни китайски висши образователни заведения са употребявали Менделова рандомизация, основана на изследвания за пълногеномно търсене на асоциации, с цел да открият причинно-следствените връзки сред човешките чревни и орални микроби и дълголетието.

Изследването, оповестено в списание " Сайънтифик рипортс ", открива, че някои предпазени от заболяване групи чревни микроби са свързани с нараснали шансове за дългоденствие. Оказва се също, че други чревни микроби, като патогена на колоректалния рак, са негативно свързани с дълголетието.

Изследователите са открили още, че генетично дълголетните човеци е по-вероятно да имат по-големи количества от избрани групи микроби като Prevotella и Paraprevotella и по-малки от типове като Bacteroides и Fusobacterium.

Столетниците генетично имат по-ниско чревно микробно многообразие, само че не се следи разлика в микробите в устната празнина спрямо други възрастови групи, съгласно проучването.

Авторите му също така допускат, че е належащо да се управлява преместването на паразитните микроби сред разнообразни елементи на човешкото тяло, с цел да се подобрят възможностите на хората за дълъг и здравословен живот.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР