Китайската компания Cosco, която преди три години стана собственик на

...
Китайската компания Cosco, която преди три години стана собственик на
Коментари Харесай

Cosco разширява пристанището в Пирея с 800 милиона евро

Китайската компания Cosco, която преди три години стана притежател на близо 70% от най-голямото гръцко пристанище, разгласи огромен проект за разширението му, включващ инвестиция от 800 милиона евро, излиза наяве от обява в локалното издание Kathimerini.

Това не е първата такава тактика за развиването на врата в Пирея, само че този път сумата на вложението е доста по-голяма от тази в предходното предложение. Обновеният план идва след промяната на държавното управление в Атина.

Според новият проект там ще бъде построен нов четвърти терминал за контейнери и търговски център. Четвъртият терминал ще има потенциал от 2,8 милиона TEU (това е мерна единица, равняваща се на размера товар, който се транспортира в един общоприет контейнер). Това ще усили общия потенциал на Пирея до над 10 милиона TEU до 2022 година.

Според новия проект за разширение инвестицията единствено в построяването на новия терминал ще бъдат 300 милиона евро.

Пирея е на 32-ро място по величина измежду международните пристанища, като към този момент е най-натовареното в Средиземно море, откакто преди седмици изпревари по размер на товара Валенсия.

През 2018 година общият размер на преводения товар е достигнал 4,9 милиона TEU или с 18,4% повече спрямо миналата година. И с цели 700% над размера през 2009 година - годината, в която Cosco стартира на оперира Терминал 2 на пристанището. През 2016 година китайският водач съумя да купи близо 70% от целия порт.

За предходната година Пирея е на 6-то място на Стария континент по размер на превозения товар. На първо място е Ротердам с 14,5 милиона TEU, следвано от Антверпен и Хамбург със надлежно 11,1 милиона и 8,7 милиона TEU. В случай, че потенциалът на Пирея доближи 10 милиона TEU, то тя има късмет да се трансформира в третият максимален порт в Европа. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР