Китайската компания CEFC China Energy ще купи 14.16% в руския

...
Китайската компания CEFC China Energy ще купи 14.16% в руския
Коментари Харесай

Китайска компания купува дял в "Роснефт" за почти $10 млрд.

Китайската компания CEFC China Energy ще купи 14.16% в съветския производител на нефт " Роснефт ", оповестява " Ведомости ". Този дял сега принадлежи на консорциум, в който влизат швейцарската " Гленкор " (Glencore) и Катарската организация за вложения.

Инвеститорът израстна през последните години от нишов търговец на нефт до енергиен конгломерат, посомва " Ройтерс ". Сделката ще разреши на Китай, който е вторият по величина енергиен потребител в света, да ускори съдействието си с най-големия производител на нефт.

Сделката идва на фона на новия пакет наказания, които Съединени американски щати наложи на Русия, с което направи мъчно за западни компании като " Гленкор " да развиват партньорства в Русия и да затвърждават връзките с държавни компании като " Роснефт ", отбелязва организацията.

В известие " Гленкор " показва, че китайската компания ще придобие акциите на цена с 16% награда над междинната пазарна, на която са се търгували дяловете на " Роснефт " на борсата в последните 30 дни. Според анализатори, представени от съветски медии, цената на договорката може да доближи 9 милиарда $. Информацията за договорката увеличи с над 3% цената на акциите на съветския колос.

Сделката още не е завършила в изчакване на финала на договарянията и утвърждението на регулаторите. Според информация от купувача, представена от " Ройтерс ", договарянията са почнали при започване на август.

Швейцарско-катарският консорциум купи преди година 19.5% в " Роснефт ". Сега той ще резервира 0.5% (за " Гленкор " ) и 4.7% за Катар.

Шефът на " Роснефт " Игор Сечин разяснява, представен от " РБК дейли ", че влизането на китайски вложител е огромно събитие.

От изявлението му се схваща и повода за продажбата от страна на швейцарско-катарския консорциум. Той е придобил каузи си със заем, чието обслужване има проблеми.

" Волатилността на финансовите пазари докара до обезценка на $ по отношение на еврото и разноските по обслужване на заема станаха съществени ", добавя той.
 Китайска компания купува дял в
© Reuters

Китайската компания има право да съхранява част от петролните запаси на страната.

CEFC ще е първата частна китайска компания, която влага в петролен колос. Обикновено Китай употребява за такива покупко-продажби трите си огромни петролни държавни компании.

С упоритостта да стане идващият петролен колос в родината си CEFC заплати близо 900 млн. $ за 4% в Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) и има съглашение да купи 51% в KMGI - отделение на държавната компания на Казахстан - " Казмунайгаз ", както и 20% в основаната в Ню Йорк компания за финансови услуги Cowen Group Inc.

Руското държавно управление, посредством холдинга си " Роснефтгаз " държи 50% в " Роснефт " откакто продаде 19.5% на " Гленкор " и Катарската капиталова организация за над 10 милиарда евро през декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР