Китайската икономика регистрира втория си най-слаб ръст за последните три

...
Китайската икономика регистрира втория си най-слаб ръст за последните три
Коментари Харесай

Локдауните забавиха ръста на китайската икономика до 0.4% през второто тримесечие

Китайската стопанска система записва втория си най-слаб растеж за последните три десетилетия. През тримесечието от април до юни Брутният вътрешен продукт на втората най-голяма стопанска система в света е повишен с едвам 0.4% на годишна база поради строгите локдауни и политиката за нулев коронавирус в страната. Резултатът е по-нисък от упованията на икономистите, а по отношение на първото тримесечие даже е регистриран спад, демонстрират данните на китайската статистика, представени от Financial Times. Забавянето на китайската стопанска система ускорява опасенията за в изискванията на растящи лихви, висока инфлация, разриви във веригите за доставки и енергийна неустановеност в Европа.

Ръстът от 0.4% е вторият най-слаб за Китай от 1992 година, след като има съпоставими данни, а по-нисък резултат е само свиването през първото тримесечие на 2020 година с настъпването на коронавирус пандемията., само че икономистите предвиждаха растежът да доближи към 1% съгласно анкета на Reuters. В съпоставяне с предходното тримесечие е регистриран спад от 2.6%.

Сред главните аргументи е двумесечният, един от най-големите индустриални центрове в страната. Той пристигна вследствие на напъните на китайските управляващи да лимитират до нула случаите на болестта, което накара доста производства да спрат работа, а потреблението да се забави. С напредък от 2.5% за първото полугодие, заложената от държавното управление годишна цел от 5.5% към този момент наподобява невъзможна даже при най-оптимистичните сюжети.
Реклама Нулевият коронавирус против икономическия напредък
Данните акцентират неподходящите вътрешни и външни условия, които, в композиция с, притискат икономическата интензивност и акцентират острата, разяснява пред FT Есуар Прасад, професор по стопанска система в Cornell University и някогашен началник на китайския отдел на МВФ. Допълнителен напън върху администрацията на президента Си Цзинпин е и младежката безработица, която се увеличи до 19.3%, най-високото равнище от 2018 година

Според настоящата статистика забележителна част от страната продължава да е блокирана. Тридесет и един китайски града са под цялостен или непълен локдаун, което визира 247.5 млн. души в райони, които съставляват към 17.5% от икономическата интензивност, твърди разбор на японската капиталова банка Nomura от тази седмица.

Администрацията на Си неведнъж е заявявала, че предпазването на страната от болестта е приоритет пред стопанската система. Китайският президент упрекна за забавянето пандемията, рисковете от стагфлация и стягането на паричната политика в международен мащаб.

Продажбите на дребно, които са показателни за потребителските настройки, са се намалили с 4.6% през второто тримесечие след двуцифрен спад през април. Разходите изостават от цялостното възобновяване от началото на пандемията частично заради рестриктивните мерки за пътешестване. А индустриалното произвеждане е повишено с едвам 0.7% през тримесечието.
Реклама Възможно подценяване
Въпреки слабите резултати, някои специалисти считат, че те може да са надценени. Джулиан Евънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics, дефинира растежа като " недействителен ". Не за пръв път формалните данни за Брутният вътрешен продукт наподобява подценяват степента на икономическия спад, споделя той.

Логан Райт, шеф на изследването на китайския пазар в Rhodium Group, също счита, че спадовете в товарния и пътническия трафик, продажбите на парцели, производството на съществени строителни материали и потреблението на семействата рисуват по-мрачна картина, в сравнение с формалните цифри разкриват. Според него тези данни свидетелстват за " доста стесняване " през второто тримесечие.

Въпреки рецензиите, че централното държавно управление се връща към разточителни разноски, финансирани посредством задължения, Пекин е все по-отчаян да спре икономическото закъснение и растящата безработица. Местните държавни управления получиха позволение тази година да емитират спомагателен дълг за общо 1.5 трлн. юана (223 милиарда долара), като това са изтеглени напред разноски за идната година. Междувременно, опцията на китайската централна банка да отпуска паричната политика в този момент е лимитирана поради растящите лихви в Съединени американски щати и по света, а по-агресивно разпределяне може да докара до приключване на капитали и обезценяване на юана.
Свързани публикации Пет метода, по които мощният щатски $ визира международната стопанска система 14 юли 2022, 07:30 Китай възнамерява инфраструктурен фонд за 75 милиарда $ за възкръсване на стопанската система 11 юли 2022, 10:45 Четвърт от европейските компании в Китай обмислят да се реалокират поради " нулевия коронавирус " 26 юни 2022, 11:03 Ръстът на международната стопанска система се забавя, само че не стопира. Засега 3 юни 2022, 06:07 Китай затъва в клопката на " нулевия коронавирус " 20 май 2022, 06:34 Блокадата на Шанхай ще натежи на китайската стопанска система 20 април 2022, 09:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР