Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., след

...
Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., след
Коментари Харесай

Икономиката на Китай с най-силен ръст от близо 10 години

Китайската стопанска система е повишена с 8,1% през 2021 година, откакто мощното промишлено произвеждане е компенсирало спада на продажбите на дребно в края на годината, сочат формалните данни на Националното статистическо бюро на Китай, представени от Си Ен Би Си.

Това е най-силният годишен ритъм на напредък от 2012 година, като задачата на Пекин за 2021 година бе за покачване на брутния вътрешен артикул с 6%.  

През четвъртото тримесечие на предходната година Брутният вътрешен продукт на Китай се е нараснал с 4% на годишна база, което е над плануваният растеж от 3,6%, само че съставлява закъснение спрямо рекордния напредък от 18,3% през първото и 7,9% през второто тримесечие.

Промишленото произвеждане на Китай е повишено с 4,3% през декември в съпоставяне със същия месец на миналата година, надминавайки упованията за нарастване с 3,6%.  

Продажбите на дребно обаче се усилиха единствено с 1,7% на годишна база през декември, което е най-ниският растеж от септември 2020 година,

„ Трябва да сме наясно, че външната среда е по-сложна и несигурна, а вътрешната стопанска система е под троен напън от стесняване на търсенето, проблеми с веригите на доставка и намаляване на задачите “, показват от Националното статистическо бюро.

В същото време равнището на градска безработица в страната през декември се е изравнило със междинното за годината ниво от 5,1%. Безработицата във възрастовата група 16-24 година остава по-висока – 14,3%.

„ По-добрите от предстоящото данни за Брутният вътрешен продукт не трансформират огромната картина – стопанската система на Китай е изправена пред голям брой усложнения, като към този момент е в ход цикъл на облекчение на политиката “, разяснява Лари Ху, основен икономист за Китай в Macquarie.

Политиката на Китай за „ нулев коронавирус “ слага напрегнат редица браншове в страната и води със себе си нови ограничавания върху пътуванията. От края на декември насам  13-милионният град Сиан е под карантина след разкриване на огнище на вируса. През януари под цялостен или непълен локдаун бяха сложени и други градове.

На този декор Goldman Sachs намали прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул на Китай през 2022 година с 0,5 процентни пункта до 4,3%.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР