Китайската HNA Group планира да продаде "част или целия" си

...
Китайската HNA Group планира да продаде "част или целия" си
Коментари Харесай

Китайска HNA Group продава дела си в Hilton Park Hotel & Resorts

Китайската HNA Group възнамерява да продаде "част или целия " си дял от 25% в Hilton Park Hotel & Resorts PK. Американската компания е уведомила за това Американската комисия за скъпи бумаги и фондови тържища (SEC). Наред с хотелите Hilton капиталовият концерн в недвижими парцели, който се намира в Ню Йорк, има още и други парцели, като конферентни центрове, летищни хотели и други парцели в цялата страна.

Сделката пък е част от проектите на китайския авиационен и корабен конгломерат да се раздели с активите си в чужбина след наложените ограничаващи ограничения и напън от китайските управляващи против компании, които влагат в чужбина. Това значи и цялостен поврат за HNA, която посредством нападателни придобивания в целия свят закупи огромен дял от Deutsche Bank AG, офис здания в Ню Йорк и Лондон и други бизнеси. Много от тези покупки, в това число на дяловете в фирмите Hilton, бяха финансирани с заеми. По този метод задълженията на китайската компания скочиха до съвсем 100 милиарда $. Затрудненията по набирането на средства за погасяване на отговорностите с наближаващ падеж накара HNA да се освобождава от парцели и други активи в чужбина.

Продажбата на пакета акции в Hilton Park Hotel & Resorts PK ще стане посредством едно или няколко обществени предлагания, което ще зависи от пазарните условия и други фактори. В момента делът на HNA в компанията се прави оценка на към 1.4 милиарда $.

Конгломератът HNA, който е измежду най-активните китайски частни вложители в чужбина, се съгласи през есента на 2016 година да купи дял от 25% в Hilton Worldwide от сдружението за частни финансови вложения Blackstone Group за 6.5 милиарда $. Тогава китайците бяха избрани като "дългосрочен вложител и стратегически сътрудник ".

Впоследствие Hilton Worldwide се раздели на три обществено търгувани компании, в това число Park Hotels и Hilton Grand Vacations, като даде на HNA дял от 25% в трите компании. Няма коментар от китайската компания дали ще продаде собствеността си и в останалите сдружения Hilton.
Една от най-големите хотелски вериги Hilton има зад тила си над 92-годишен опит, като със своите повече от 550 хотела и курорта участва в 79 страни на шест континента. У нас тя има два обекта - Hilton Sofia в столицата, както и Doubletree by Hilton в к.к. "Златни пясъци ". "Хилтън София " е петзвезден хотел в столицата, открит е през 2001 година, като има 20-годишен контракт за прилагане със международната верига. Говори се, че компанията обмисля разширение на наличието си в България посредством две нови марки - Hilton Garden Inn и Hampton by Hilton.

След 2001-ва притежателите на хотела в центъра на София се смениха няколко пъти, като последната беше в края на 2015-а. Тогава създателите на пловдивската "Винпром Пещера " Антон Щерев и Атанас Петров купиха хотела от Спас Русев през компанията "Галакси инвестмънт груп ". Цената на договорката не беше оповестена, само че през 2013 година Русев закупи хотела против 24 млн. евро от изпадналата в тежко финансово положение ирландска компания Quinn Group.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР