Китай започна изграждането на радиотелескоп с 40-метрова апаратура в района

...
Китай започна изграждането на радиотелескоп с 40-метрова апаратура в района
Коментари Харесай

Китай започна изграждането на радиотелескоп за изследване на Луната

Китай стартира построяването на радиотелескоп с 40-метрова инсталация в региона на планината Чанбайшан, който ще бъде употребен в бъдещи задачи за проучване на Луната и дълбокия космос, оповестява Българска телеграфна агенция.

Съоръжението, създадено от Шанхайската астрономическа обсерватория към Китайската академия на науките, съставлява огромен, изцяло мобилен, извънредно прецизен и многоцелеви радиотелескоп, отбелязва информационната организация. 

Учените считат, че планинският регион Чанбайшан е идеално място за наблюдаване поради ясното небе и сухия климат.

След като бъде приключен, новият телескоп ще бъде обвързван в мрежа с пет други телескопа в цялата страна и център за данни в Шанхай. Това ще усъвършенства опциите за наблюдаване на Китай, както и услугите за проучване на дълбокия космос. 

Научният център също по този начин ще способства за разширение на проучванията в разнообразни сфери на радиоастрономията, в това число проучването на свръхмасивни черни дупки и динамичността на галактиките.

Новият телескоп и станцията към него ще бъдат приключени до края на 2024 година
    
По-рано тази година Китай разгласи, че ще продължи проучването на Луната с няколко планувани задачи, в това число снабдяване назад на Земята на проби от тъмната й страна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР