Китай все по-често забранява на хората да напускат страната, съобщава

...
Китай все по-често забранява на хората да напускат страната, съобщава
Коментари Харесай

„Отвореният към света“ Китай все по-често забранява пътуванията в чужбина

Китай все по-често не разрешава на хората да напущат страната, оповестява „ Ройтерс “. Ограничението се ползва даже за задгранични ръководители и е смущаващо, поради уверенията на китайските управляващи, че страната е отворена за бизнес след три години на строги противоепидемични ограничения поради COVID-19. Доклад на правозащитната група сочи, че на десетки китайски жители и чужденци са били наложени забрани за овакантяване на страната.

През последните години се регистрира и явен скок на правосъдните каузи, свързани с тези ограничавания, а задграничните бизнес лобита показват угриженост по отношение на въпросната наклонност.

„ Откакто Си Дзинпин пое властта през 2012 година, Китай разшири законовия обсег по отношение на възбраните за овакантяване на страната и го ползва от ден на ден, от време на време без правно съображение “, се показва в отчета.

„ Между 2018 година и юли тази година не по-малко от пет нови или променени (китайски) закона плануват потреблението на забрани за излизане отвън границите на страната, като към днешна дата тези закони са общо 15 “, изясни Лора Харт от правозащитната група.

Тези данни идват в миг, когато напрежението сред Китай и Съединени американски щати се изостри поради търговски разногласия и различия във връзка с сигурността и контрастират с посланието на Пекин, че се отваря за задгранични вложения и пътувания, загърбвайки един от най-строгите общонационални локдауни, въвеждани в света поради ковид.

Анализ на „ Ройтерс “ на регистъра за забрани за овакантяване на страната от базата данни на Върховния съд на Китай демонстрира осемкратно нарастване на случаите, в които се загатват тези ограничавания сред 2016 година и 2022 година

Миналата седмица Китай одобри широкообхватни промени в националното законодателство за битка с шпионажа, като разреши налагането на забрани за излизане от страната на всеки – китаец или чужденец, който е разследван.

Повечето от случаите в базата данни, отнасящи се до забрани за излизане от страната, са цивилен, а не наказателни. „ Ройтерс “ не е разкрил никакви въпроси, свързани с чужденци или с политически чувствителни, подривни дейности или въпроси, свързани с националната сигурност.

За съпоставяне, Съединени американски щати и Европейският съюз постановат забрани за пътешестване на някои обвинени в закононарушения лица, само че като цяло не и за цивилен искове.

Чуждестранните компании са обезпокоени от засиления надзор и неразбираемата дефиниция на законодателството за битка с шпионажа, което гласи, че забрани за овакантяване на страната могат да бъдат наложени на лицата, които предизвикват „ щета на националната сигурност или забележителна щета на националните ползи “.

„ Несигурността е голяма “, съобщи Йорг Вутке, началник на Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

„ Във време, когато Китай самодейно се пробва да възвърне бизнес доверието, с цел да притегли задгранични вложения, възбраните за пътешестване изпращат доста разбъркан сигнал “, акцентират от Търговската камара на Европейски Съюз в Китай.

Сред хората, на които е неразрешено да напущат страната, има както елементарни китайци, забъркани във финансови разногласия, по този начин и правозащитници, деятели и адвокати, а също представители на етнически малцинства, като уйгурите в провинция Синдзян.

По данни на китайски правосъден отчет сред 2016 година и 2018 година на 34 000 души е била наложена възбрана да напущат страната поради финансови отговорности, което е 55% нарастване по отношение на същия интервал три години по-рано.

Според някои деятели по-широкото потребление на забрани за излизане от страната отразява по-строгите ограничения за сигурност, въведени при президента Си.

„ Могат да намерят каквато и да е причина, с цел да Ви попречат да напуснете страната “, означи Сян Ли, китайски правозащитник, на който беше отказано пътешестване, само че съумя да избяга от Китай през 2017 година и по-късно да получи леговище в Съединените щати.

„ В Китай няма господство на закона. Законът се употребява, с цел да обслужва задачите на Китайската комунистическа партия. Той е доста ефикасен “, посочи тя.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР