Китай винаги се е отнасял справедливо към израелско-палестинския проблем и

...
Китай винаги се е отнасял справедливо към израелско-палестинския проблем и
Коментари Харесай

Защо китайският проект за разрешаване на палестинско-израелския конфликт се приема от международната общност?

„ Китай постоянно се е отнасял заслужено към израелско-палестинския проблем и тази му позиция се прави оценка от арабските и ислямските страни, тъй че мнозина чакат той да играе по-активна роля за разрешаването му “, се показва в коментар на египетския вестник „ Ал Ахрам “, след специфичната среща на водачите на БРИКС, отдадена на близкоизточния спор.

Поредният кръг на палестинско-израелски въоръжен спор продължа към този момент повече от месец и в него починаха над 15 500 души и от двете страни, в това число повече от 5800 деца в Ивицата Газа. Големият брой цивилни жертви и филантропична злополука в региона провокират сериозна угриженост измежду интернационалната общественост. На този декор по време на срещата на БРИКС китайският ръководител Си Дзинпин приканва за неотложно преустановяване на огъня, обезпечаване на сигурността и безпрепятствения достъп на филантропична помощ и попречване по-нататъшна ескалация на спора. Той акцентира, че главният метод за разрешаване на безкрайния спор сред Палестина и Израел е реализирането на проекта на Организация на обединените нации за две страни – палестинска и израелска.

Ден преди срещата на БРИКС, външни министри от няколко арабски и ислямски страни посетиха Китай. Те избраха Пекин за първа спирка в опита им за реализиране на интернационална медиация в палестинско-израелския спор, демонстрирайки високо доверие към Китай и самопризнание за неговата обективна позиция по въпроса. През май тази година изследване на публичното мнение в Палестина откри, че 80% от интервюираните са склонни да преглеждат Китай като евентуален кротичък медиатор в спора с Израел.

Със взаимни старания на редица страни, израелското държавно управление и „ Хамас “ оповестиха на 22 ноември, че са постигнали съглашение за 4-дневно преустановяване на огъня, с помощта на което жителите на Газа най-сетне ще си поемат глътка въздух. Палестинско-израелският въпрос като цяло обаче не би трябвало да се трансформира в неизлечима рана за света.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР