Китай спря част от търговията с Тайван като очевидно възмездие

...
Китай спря част от търговията с Тайван като очевидно възмездие
Коментари Харесай

След провокативното посещение, Пелоси излетя от Тайван, Пекин удря острова с икономически санкции

Китай спря част от търговията с Тайван като явно отмъщение поради визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров, а тя самата излетя от столицата Тайпе, с цел да продължи обиколката си в Източна Азия с аудиенция в Южна Корея, заяви Си Ен Ен.

Новите наказания включват спиране на вноса на някои плодове и риба от Тайван и износа на натурален (кварцов) пясък към острова.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Тайван, като двустранната търговия предходната година доближи стойност от 273 милиарда $, което съставлява 33% от общата търговия на острова с останалия свят, съгласно тайванското държавно управление.

Експертите също са загрижени за въздействието, което ескалиращото напрежение сред Тайпе и Пекин може да има върху полупроводниковата промишленост на Тайван.

Самоуправляващият се остров с население от 24 милиона души е световен водач в доставката на полупроводникови чипове, които са жизненоважен съставен елемент за съвсем цялата модерна електроника, от коли до хладилници и мобилни телефони.

Службата по въпросите на Тайван в Китай съобщи в сряда, че ще спре вноса на грейпфрути, лимони, портокали и други цитрусови плодове, както и на някои риби.

В настрана изказване китайските митнически чиновници споделиха, че прекъсването на вноса на цитрусови плодове е поради " надзор на вредителите " и " несъразмерни останки от пестициди ", и цитираха " предварителна защита на COVID-19 " за прекъсването на вноса на морски блага.

Междувременно китайското министерство на търговията спря износа на натурален (кварцов) пясък за Тайван, основен съставен елемент за производството на полупроводникови чипове.

В отговор чиновници на Тайван обявиха, че прекъсването на износа на пясък от Китай ще има " стеснен " резултат и че китайският пясък съставлява " по-малко от един % " от общото му търсене.

Преди това Китай забрани вноса на някои тайвански артикули на фона на ескалиращото напрежение. Миналата година Китай забрани вноса на ананаси от острова, последван от някои типове ябълки по-късно през годината, базирайки се на " надзор на вредителите ". По-рано тази година той също по този начин забрани тайванската риба групер, морски артикул с висока стойност от Тайван, базирайки се на откриването на някои неразрешени субстанции в нея.

Неотдавнашните известия на Пекин съответстват с посещението на Пелоси в Тайван, първото посещаване на ръководител ан конгреса на Съединени американски щати от 25 години, и откакто Пекин издаде строги предизвестия, че ще предприеме контрамерки в отговор на това посещаване.

Китайската войска съобщи след визитата на Пелоси, че започва серия от " целенасочени военни интервенции за противопоставяне на обстановката ".

На брифинг за пресата в сряда представител на китайското министерство на външните работи сподели, че " сепаратистките сили на Съединени американски щати и Тайван би трябвало да поемат отговорността и да платят цената за грешките, които направиха ". Нейните мнения пристигнаха, откакто беше запитана дали последното прекъсване на износа има за цел да накаже Тайван за визитата на Пелоси, на което тя отхвърли да отговори непосредствено, като сподели, че " апелирам, попитайте съответните ведомства ".

Визитата на Пелоси идва в под напрежение миг за Китай.

Комунистическата партия ще претърпи смяна в управлението на 20-ия партиен конгрес тази есен. Очаква се президентът Си Дзинпин да изиска исторически трети мандат. Вътрешното напрежение в страната е високо, защото стопанската система на Китай означи най-ниския си напредък от повече от две години на фона на строгите локдауни поради COVID-19 и спадащия пазар на парцели. Младежката безработица скочи до най-високото си равнище в историята. Социалните митинги нарастват поради ипотечната рецесия в цялата страна и поредицата от кавги в провинциалните банки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР