Китай ще забрани използване на iPhone в чувствителни отдели до

...
Китай ще забрани използване на iPhone в чувствителни отдели до
Коментари Харесай

Най-големият външен пазар на Apple забранява използването на iPhone в държавната администрация

Китай ще забрани потребление на iPhone в чувствителни отдели до подкрепяни от държавното управление организации и държавни компании, оповестява Bloomberg. Това е знак за възходящи провокации за Apple на най-големия външен пазар и световна индустриална база. Няколко организации към този момент са почнали да инструктират чиновниците си да не носят своите iPhone на работа, настояват източници.

Пекин има намерение да разшири това ограничаване доста по-широко до голям брой държавни предприятия и други следени от държавното управление организации, споделиха хората, поискали анонимност, обсъждайки сензитивен въпрос.

Ако Пекин продължи напред, невижданата обсада ще бъде кулминационната точка на дългогодишното изпитание за премахване на потреблението на непознати технологии в чувствителни среди, съвпадащо с напъните на Пекин да понижи зависимостта си от американски програмен продукт и чипове. Това заплашва да подкопае позицията на Apple на пазар, който носи към една пета от приходите ѝ и където създава по-голямата част от iPhone в света посредством обширни заводи, в които работят милиони китайци.

Не е ясно какъв брой компании или организации биха могли в последна сметка да одобряват ограничавания върху персоналните устройства и към момента няма публично или документално предписание, споделиха хората. Държавните компании или организации евентуално ще се разграничават по това какъв брой прецизно ползват такива забрани, като някои не разрешават устройства на Apple от работното място, до момента в който други могат да забранят на чиновниците да ги употребяват напълно.
 Фейсбук, Гугъл и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничавания в Европейски Съюз
Фейсбук, Гугъл и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничавания в Европейски Съюз

Следва ли вълна от правни борби?

Китайските държавни компании като петролния колос PetroChina Co. наемат милиони и управляват големи елементи от централно плануваната стопанска система. Като се имат поради връзките на Apple с Пекин и смисъла им за стопанската система, " исторически обстановката се е считала за релативно безвредна в Китай от държавни ограничавания ", сподели анализаторът на KeyBanc Capital Markets Брандън Ниспел в отчет от сряда. " Правителството трансформира ли позицията си? "

Представител на Apple не отговори на искане за коментар. Комисията за контрол и ръководство на държавните активи и Информационната работа на Държавния съвет на Китай не дадоха отговор на изпратените по факс претенции за коментар.

Перспективата Китай да навреди на Apple раздруса вложителите в сряда. Акциите паднаха с 3,6% в Ню Йорк, най-големият им еднодневен спад от 4 август насам. Apple беше спечелила 46% тази година преди спада, част от по-широко повишаване на софтуерните акции.

Компанията се радва на необятна известност в Китай, макар възходящото неодобрение от американските старания да спънат софтуерната промишленост на азиатската страна. iPhones на Apple са измежду най-продаваните в нацията и са постоянно срещани както в държавния, по този начин и в частния бранш.

Чуждестранните устройства от дълго време не се предлагат в сензитивните организации, изключително откакто през последните години Пекин ускори акция за понижаване на зависимостта от технологии от Съединени американски щати, геополитическия противник на Китай.

През 2022 година Пекин подреди на централните държавни организации и подкрепяните от страната корпорации да заменят персоналните компютри от задгранична марка с локални други възможности в границите на две години, отбелязвайки едно от най-агресивните старания за премахване на основни задгранични технологии от най-чувствителните му органи.

Lръзките сред Съединени американски щати и Китай се скапват, само че Apple остава мощно подвластна от азиатската страна - както като индустриален сътрудник, по този начин и като пазар за нейните артикули. Главният изпълнителен шеф Тим Кук означи тази връзка по време на пътешестване до Китай по-рано тази година, наричайки я " симбиотична ".
 Новият iPhone идва на 12 септември: какво да чакаме
Ето по кое време идва новият iPhone и какво да чакаме от него

Apple се готви за стартирането на iOS 17 и watchOS 10
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР