Китай съобщи днес, че от 31 януари няма да признава

...
Китай съобщи днес, че от 31 януари няма да признава
Коментари Харесай

Лондон и Пекин ожесточиха враждата си заради британските специални паспорти

Китай заяви през днешния ден, че от 31 януари няма да признава английските национални отвъдморски паспорти (British National Overseas passports (BNO)) на хонконгски поданици като годен документ за пътешестване или за идентичност, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на китайското министерство на външните работи.
Още по тематиката
Решението беше взето в миг на изострен спор сред Пекин и Лондон поради проект на Англия да даде опция на милиони поданици на китайския специфичен административен регион да получат английско жителство и в последна сметка поданство.

Съобщението на китайското външно министерство основава спомагателна неустановеност към проекта малко откакто Англия сподели, че ще стартира да приема заявки за БНО визи от неделя.

Според проекта близо 5,4 милиона хонконгски поданици може да имат право да живеят и работят във Англия в продължение на пет години, а след това да аплайват за поданство.

Търсенето на сходна опция доста набъбна, откакто предходната година Пекин наложи нов закон за националната сигурност в някогашната английска колония след траяли месеци продемократични митинги.

" Опитът на английската страна да трансформира огромен брой хонконгци във второкласен английски жители изцяло трансформира характера на първичното схващане на двете страни за БНО ", сподели представител на китайското външно министерство.

" Този ход съществено накърнява суверенитета на Китай, съставлява забележителна интервенция в делата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай и съществено нарушава интернационалното право и главните правила на интернационалните връзки ", съобщи представителят.

" Китай към този момент няма да признава така наречен БНО паспорт като документ за пътешестване и засвидетелствуване на идентичност от 31 януари и си резервира правото да предприеме спомагателни ограничения ", сподели той.

Много хонконгци имат огромен брой паспорти и не е ясно какво изобщо може да направи китайското държавно управление, с цел да попречи на хора да влизат във Англия посредством проекта за БНО визи.

" Много съм горделив, че въведохме тази нова опция за притежатели на БНО паспорти да живеят, работят и основават собствен дом в нашата страна ", съобщи английският министър председател Борис Джонсън.

" По този метод ние почитаме нашите дълбоки исторически и другарски връзки с хората в Хонконг и поддържаме свободата и автономията - полезности, високо ценени както от Англия, по този начин и от Хонконг ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР