Китай съобщава за два случая на бубонна чума, регистрирани на

...
Китай съобщава за два случая на бубонна чума, регистрирани на
Коментари Харесай

Китай съобщи за два случая на бубонна чума

Китай оповестява за два случая на бубонна чума, регистрирани на 7 август. Заразените са татко и щерка, евентуално заразили се от различен член на фамилията - майката, заяви Ройтерс. 
Всички, контактували с тях, са сложени под карантина. Те не са посочили признаци на болестта, оповестяват локалните управляващи. Заразените са от от района на Вътрешна Монголия, прецизира бТВ. 
Бубонната чума  се характеризира с тресчица, главоболие, уязвимост, затруднено дишане и кашлица. Инкубационният интервал при чума варира сред 1 и 7 дни. Предаването става посредством инфектирани пръски при непосредствен контакт на разстояние по-малко от два метра. 
Според Световната здравна организация бубонната чума е най-често срещаната форма на чума. Препоръчва се избягването на обитаеми места, където са докладвани случаи. 
Бубонната чума се предизвиква от бактерията Yersinia pestis. Това е заболяване, което може да се съобщи на хората посредством ухапвания от инфектирани бълхи на гризачи или взаимоотношение със инфектирани животни, съгласно Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.
Въпреки че е смъртоносна, чумата може да бъде дейно лекувана със модерни антибиотици, в случай че бъде уловена задоволително рано. 
Чумата е съвсем изкоренена в Китай, само че от време на време се оповестява за случаи на болестта, изключително измежду ловци, които се заразяват от инсекти, пренасящи бактерията. Последната известна вълна от болестта е през 2009 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР