Китай продължава да не съобщава истинския брой на жертвите от

...
Китай продължава да не съобщава истинския брой на жертвите от
Коментари Харесай

Коронавирус: ЕС гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите

Китай продължава да не оповестява същинския брой на жертвите от новия ковид (COVID-19) в страната. Това считат чиновници в региона на националната сигурност в Лондон и Вашингтон.

Но държавните управления в Европейския съюз са внимателни по отношение на директно оборване на данните на Китай , са споделили източници пред Би Би Си. Това визира и опълчването на Пекин поради осведомителната му акция за възстановяване на репутацията му и разпръскване на виновността му в рецесията.

Китай отхвърли изказванията за прикриване на същинския брой на жертвите, като твърди, че е транспарантен във връзка с напъните си за битка с вируса.

На 17 април управляващите в Ухан, градът, от който се счита, че е тръгнала болестта, усилиха броя на жертвите от COVID-19 с 50 %. Те споделиха, че внезапното нарастване отразявало обновени данни и жертви отвън лечебните заведения, настоявайки, че няма прикриване.
 Статистиката прибави още 1290 смъртни случая от COVID-19 в Ухан
Статистиката прибави още 1290 смъртни случая от COVID-19 в Ухан

Закъсняло, пропуснато и неправилно докладване на случаите

Но няколко души на властови позиции в Лондон и Вашингтон настояват, че към момента считат, че картината не е тъкмо отражение на броя на умрелите и че централното държавно управление в Пекин знае това. Те обаче не имат вяра, че Китай знае същинския брой сигурно и го крие.

Служители на западни специфични служби споделят, че данните, които крият същинския брой на жертвите, евентуално са предоставени от локалните китайски управляващи, изнервени от разкриването на цялостната истина, като те стигат до Пекин, като висшите управляващи в страната са изцяло наясно с този проблем, зародил по веригата.

" Невъзможно е да знаем какви са данните в Китай. Това, което знаем, е, че има възможност данните да са неверни ", акцентира пред Би Би Си английският народен представител Том Тугендхат, който е ръководител на комисията по външните работи към Народното събрание.

Много страни изпитват усложнения с бързото съобщаване на точни данни и установяването кои смъртни случаи се дължат на COVID-19, само че Китай е друг случай, аргументира се Тугендхат, тъй като учените там и други се опасяват " страната да не ги накаже за това, че споделят истината ".

" В Китай постоянно имате проблем с това, което локалните управляващи оповестяват на центъра ", показва Чарлс Партън, някогашен английски посланик в Китай, а в този момент старши помощник в мозъчния концерн на " Руси ".

Пекин също евентуално наглася данните за публиката в и отвън страната, добави Партън.

" Китайското държавно управление взима решение кой е най-ниският брой, с който можем да се измъкнем, с цел да подкрепим линията, че сме надалеч по-успешни в оправянето с това от Запада ", акцентира Партън.

Правителствата в Европа са внимателни да се замесват в дипломатически спор с Китай в сензитивен миг. Човек, заемаш властова позиция във Англия, който е настоял да остане неизвестен, съобщи, че имало " раздразнителност " във връзка с борбата с Китай и че връзките са " деликатни ".

Страните са подвластни от Пекин за доставки на жизненоважно съоръжение за справяне с рецесията и желаят да поддържат потока на информацията отворен, с цел да помогне да се разбере какво се случи този път и да се предотвратят бъдещи епидемии. Според специалистите методът би трябвало да бъде деликатно калибриран.

" Трябва да понижим реториката и борбата, тъй като имаме нещо по-сериозно, с което да се оправяме ", означи Партън.

За разлика от това, в Съединени американски щати в изборна година въпросът с Китай става мощно политизиран, като се конкурират апели за твърда линия по отношение на Пекин и напън за следствие на произхода на ковид.

Китай отхвърли да е имало прикриване. " Китай е отворен и транспарантен през цялото време ", съобщи през вчерашния ден посланикът на страната във Англия.

Той сподели, че Китай има задача да отбрани репутацията си от рецензии в медиите и западните страни, които не са показали неговата страна в историята.

Западни публични представители настояват, че Китай има предпочитание да усили триумфа си в битката против вируса и да сведе до най-малко всевъзможни рискове за ролята си за произхода на вируса и ранните неуспехи да бъдат открити. Според европейски формален представител отчет на Европейската работа за външна активност, който преглежда разпространяването на дезинформация, не е бил оповестен поради опасения по отношение на реакцията на Китай.

Докладът, който към този момент е бил публикуван до страни членки и изтече в медиите, беше обявено, че се споделя, че Китай води световна акция за отменяне на виновността за Covid-19 за възстановяване на интернационалната известност на страната и че е имало както очевидна, по този начин и скрита активност.

От Европейската работа за външна активност отхвърли, че отчетът е трябвало да бъде оповестен, заявявайки, че е изминал вътрешен отчет.

Анализатори настояват, че са следили опит от страна на китайските медии да подчертаят триумфа на страната и неуспехите на другите в оправянето с вируса (Русия също акцентира неуспехите на Запада в своята стратегия).

Смята се, че посланията на Китай отразяват опасенията на Пекин от сериозна противоположна реакция, откакто рецесията завърши. Информация на " Ню Йорк Таймс " тази седмица също твърди, че китайски " сътрудници " са разпространявали дезинформация през март за обсада в Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР