Китай призова Съединените щати да спрат да се месят в

...
Китай призова Съединените щати да спрат да се месят в
Коментари Харесай

Докато се готви за посещението на Блинкън, Китай го смъмри по телефона

Китай прикани Съединените щати да спрат да се месят в делата му и да накърняват сигурността му, оповестява " Ройтерс ".

Това се случи в телефонен диалог на китайския външен министър Цин Ган с американския му сътрудник Антъни Блинкън и на фона на предстоящото посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати в Пекин през идващите дни.

Китайското външно министерство показва, че Цин е настоял пред Блинкън да почита главните опасения на Китай , като въпроса с Тайван, в опит да спре влошаващите се връзки сред двете суперсили.

Държавният департамент на Съединени американски щати пък осведоми, че Блинкън е подчертал нуждата от връзка , " с цел да се избегнат недоразумения и спорове ", и е декларирал, че Съединени американски щати ще продължат да повдигат въпроси, предизвикващи безпокойствие, както и такива, свързани с евентуално съдействие с Китай.
 Йелън: Отделянето от Китай би било пагубно за Съединени американски щати
Йелън: Отделянето от Китай би било пагубно за Съединени американски щати

Съединени американски щати се обезпокоени от корпоративната регулация на Европейски Съюз

Ако пътуването на Блинкън се състои, това ще бъде първото посещаване в Китай на върховен посланик на Вашингтон от пет години насам и най-високопоставената визита на представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, която имаше пререкания с Пекин по редица въпроси - от до спор по отношение на полупроводниците.

Китайското външно министерство към момента не е разкрило информация за пътуването на Блинкън, само че предишния петък американски чиновник уточни, че той

през февруари поради хипотетичен китайски шпионски балон, прелетял над Съединените щати.
 Китай предизвести Съединени американски щати, че възможен спор би бил
Китай предизвести Съединени американски щати, че възможен спор би бил " отвратително злополучие "

Именно поради това Китай щял да търси разговор вместо борба

- демократично управлявания остров, който Пекин счита за неразделна част от Китай, също ускориха напрежението сред двете най-големи стопански системи в света.

" От началото на годината двустранните връзки сред Китай и Съединени американски щати се натъкнаха на нови компликации и провокации и отговорността е ясна ", е отбелязал Цин пред Блинкън, съгласно информацията на външното министерство.

Съединените щати би трябвало да " спрат да се месят във вътрешните работи на Китай и да престанат да накърняват суверенитета, сигурността и ползите на развиването на Китай в името на конкуренцията ", подчертал е китайският министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР