Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант

...
Китай постигна безпрецедентен успех в проучването на Космоса. Азиатският гигант
Коментари Харесай

Китай с безпрецедентен успех – кацна на тъмната страна на Луната

Китай реализира невиждан триумф в изследването на Космоса . Азиатският колос сполучливо приземи сонда на противоположната страна на Луната за първи път в историята, оповестява държавната медия, представена от вестник " Ню Йорк таймс ".

Успешното приземяване на галактическата сонда Chang`e 4 ( " Чанъе-4 " - богиня на Луната в китайската митология) е една от поредицата от задачи, които акцентират упоритостите на Китай да се причисли към елита и даже да поведе изследването на Космоса.

 Китайската сонда е на 15 км от тъмната страна на Луната
Китайската сонда е на 15 км от тъмната страна на Луната

Сондата навлезе в орбитата към Луната

Китай приземи различен роувър на Луната през 2013 година, присъединявайки се към Съединени американски щати и Съветския съюз като единствените страни, които са провели " меко кацане " на небесното тяло, само че " Чанъе-4 " е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната.

 Снимка 398034
Източник:

Китайски специалисти разясняват, че тази галактическа задача демонстрира, че Китай е достигнал напреднала фаза от международна класа в изследването на Космоса , китайците са постигнали нещо, което американците не смеят да се опитат да създадат.

 Китай изпрати транспортен съд към противоположната страна на Луната
Китай изпрати транспортен съд към противоположната страна на Луната

Азиатският колос изстреля ракета Long March 3B с лунен роувър Chang`e 4

Въпреки че Пекин по-късно навлезе в областта на изследването на Космоса , Китай, съгласно специалисти, бързо настига Съединени американски щати и даже може да оспори водачеството на Вашингтон в областта на изкуствения разсъдък и квантовата компютъризация.

Китай в този момент възнамерява да сътвори трета галактическа станция до 2022 година, да изпрати тайконавти на база на Луната до 10 година и да изпрати сонди на Марс, в това число такива, които могат да се върнат с проби на Земята.

Според специалисти кацането на противоположната страна на Луната е надалеч повече от агитация.

 Снимка 398033
Източник:

Кратерът - Фон Карман на басейна Ейкън до Южния полюс - където китайската сонда кацна, е най-старият и най-дълбокият на Луната . Откритията на сондата могат да хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на небесното тяло. Някои учени подозират, че регионът е богат на минерали. Ако изследването на ресурсите на Луната е идната стъпка от изследването на Космоса, сполучлива задача може да остави Китай в по-добра позиция.

 Китай изпраща транспортен съд на непроучвана страна на Луната
Китай изпраща транспортен съд на непроучвана страна на Луната

Обратната страна на Луната също е известна като тъмната страна

Сондата беше изстреляна от Югозападен Китай на 8 декември сутринта . Навлезе във крайна лунна орбита 22 дни по-късно.

Основният транспортен съд ще пусне 130-килограмов лунен роувър . Инструментите на кораба и роувъра включват камери, радар и спектрометър, които ще оказват помощ за определяне на състава на повърхността, образувана от астероид. Учените се надяват скалите и прахът в региона да разкрият повече информация за геологията на Луната.

 Снимка 398032
Източник:

Корабът също ще организира биологичен опит , с цел да се откри дали семената могат да покълнат и дали е допустимо излюпване на копринени буби в ниска гравитация на Луната.

 Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 година след първото кацане
Мисиите до Луната се върнаха на мода близо 50 година след първото кацане

Само 12 души са стъпвали на Луната

Тъй като Луната пречи за директна връзка от противоположната страна , Китай е изпратил спътник да работи като медиатор при предаването на информацията.

Първият лунен транспортен съд на Китай - " Чанъе-3 " - извърши пътешестване до близката страна на Луната преди пет години. Но роувърът имаше голям брой проблеми.

Преди няколко дни НАСА разгласи, че New Horizons е снимал най-далечния обект в Слънчевата система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР