Китай осъзнава, че сред останалите членки на ЕС има безпокойство

...
Китай осъзнава, че сред останалите членки на ЕС има безпокойство
Коментари Харесай

Китай опита да успокои ЕС за срещата с лидери от Източна Европа в София

Китай осъзнава, че измежду останалите членки на Европейски Съюз има безпокойствие поради съдействието на Пекин със страните от Централна и Източна Европа, съобщи заместник-министърът на външните работи на Китай Ван Чао преди срещата " 16+1 " в София идната седмица. Той добави, че страната му не се стреми да подкопае устоите на Европейски Съюз, заяви организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Азиатският колос се пробва да завоюва страните от Централна и Източна Европа, в това число с годишни срещи на върха. Този факт провокира угриженост измежду западноевропейски столици, където има опасения, че Пекин се пробва да раздели континента, както и недоволството поради желанието на Китай да управлява взаимните капиталови планове.

Точно преди заминаването на китайския министър председател Ли Къцян за срещата сред Китай и страните от Централна и Източна Европа в София (6-7 юли), Ван Чао съобщи, че е наясно с безпокойството на западноевропейските водачи и увери в поддръжката на Китай за европейската интеграция.

" Вярваме, че насърчаването на съдействието 16+1 и насърчаването на връзките Китай-Европа не се изключват взаимно ", сподели заместник-министърът на външните работи на Китай и назова това съдействие " намерено и транспарантно ". " Единен, постоянен и проспериращ Европейски Съюз съответствува с ползите на Китай и нашата позиция няма да се промени ", добави той. При съдействието на Китай със страните от Централна и Източна Европа страната съблюдава законите на Европейски Съюз за търговията, вложенията и други сфери на деяние, увери Ван Чао.

Загриженост

При европейската си обиколка министър председателят на Китай ще посети и Германия, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Китай се пробва да построи съдействие с Европейски Съюз на фона на комерсиалните разногласия, които и двете страни водят със Съединени американски щати. Азиатската страна ще е хазаин и на среща на върха с Европейски Съюз по-късно другия месец.

Европейски Съюз изпитва същата угриженост като Съединени американски щати, що се отнася до достъпа до пазара, правата за интелектуална благосъстоятелност и насилствените прехвърляния на технологии, само че не се причислява към заканите на Съединени американски щати за наказателни едностранни мита. Китай и Европейски Съюз също ще имат среща на върха в средата на юли.

Срещите на върха сред Европейски Съюз и Китай станаха по-напрегнати през последните години, като двете страни не съумяха да реализират взаимно изказване на последните две срещи на върха поради несъгласия за островите в Южнокитайско море и търговията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР