Китай обяви неуточнени санкции срещу председателя на Камарата на представителите

...
Китай обяви неуточнени санкции срещу председателя на Камарата на представителите
Коментари Харесай

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси

Китай разгласи неуточнени наказания против ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси поради нейното посещаване по-рано тази седмица в Тайван . В изказване на китайското външно министерство се споделя, че Пелоси е пренебрегнала опасенията на Китай и на нейното посещаване на самоуправляващия се остров, написа американският вестник " Вашингтон Пост "

Пелоси е най-високопоставеният представител на Съединени американски щати, от 25 години. Китай твърди, че Тайван е негова територия и се опълчва на това Тайпе да има свои лични контакти с непознати държавни управления.

Китайското изказване назовава визитата на Пелоси провокативно и в него се декларира, че то подкопава суверенитета и териториалната целокупност на Китай. В изказването се споделя, че ще бъдат наложени наказания на Пелоси и най-близките й членове на фамилията, само че не се споделя какви ще бъдат те . Такива наказания нормално имат най-вече алегоричен храктер.

Китай споделя, че е привикал европейски дипломати в страната, с цел да стачкува против изказванията, и Европейския съюз, критикуващи китайските военни учения към Тайван.

Пет от ракетите, изстреляни от Китай от началото на военните учения в четвъртък, са паднали в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония край Хатерума , остров надалеч на юг от главните острови на Япония, сподели японският министър на защитата Нобуо Киши. Той съобщи, че Япония стачкува против насочването на китайски ракети към ИИЗ на страната му.

Министерството на защитата на Япония по-късно сподели, че счита, че другите четири ракети, изстреляни от югоизточното крайбрежие на Китай, са прелетели над Тайван.

Японският министър председател Фумио Кишида сподели в петък, че военните учения на Китай, ориентирани към Тайван, съставляват " сериозен проблем ", който заплашва районния мир и сигурност.
 The Washington Post: Щетите от неразумната аудиенция на Пелоси в Тайван би трябвало да бъдат лимитирани
The Washington Post: Щетите от неразумната аудиенция на Пелоси в Тайван би трябвало да бъдат лимитирани

Има опасения за дейностите на Пекин в дълготраен план
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР