Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна

...
Китай обяви, че ще ограничи износа на петрол за Северна
Коментари Харесай

Китай налага петролно ембарго на Северна Корея

Китай разгласи, че ще ограничи износа на нефт за Северна Корея в сходство със глобите на Организация на обединените нации, наложени поради нуклеарната и ракетна стратегии на Пхенян, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки изказване на китайското министерство на търговията.
Пекин е последният значим търговски сътрудник, снабдител на горива и дипломатически съдружник на севернокорейския режим, отбелязва АП.
Износът на пречистен нефт за Северна Корея ще бъде стеснен до 2 милиона барела годишно. Продажбите на полутечен природен газ пък ще бъдат неразрешени напълно. Не са известни размерите на сегашните китайски енергийни доставки за Пхенян, нито с какъв брой ще бъдат понижени, отбелязва Българска телеграфна агенция.
От 1 октомври Пекин не разрешава напълно износа на рафинирани петролни артикули към КНДР.
Китай забрани и вноса на севернокорейски текстил, оповестява министерството. Забраната влиза в действие неотложно.

Текстилът е един от последните огромни източници на непозната валута за комунистическия режим след наложените от Организация на обединените нации наказания, по силата на които Пекин спря да купува въглища, желязна руда, морски храни и други артикули.

Близо 90 на 100 от севернокорейската търговия се реализира с Китай, което значи, че съдействието на Пекин е от основно значение за всички опити за прекъсване на севернокорейските стратегии за нуклеарни оръжия и ракети с огромен обхват.

Китайските водачи дълго време защитаваха КНДР, само че показват все по-голямо неодобрение от режима на Ким Чен-ун. Те поддържаха последните наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че не желаят да оказват прекомерни огромен напън върху режима, с цел да избегнат колапса му. Освен това те се опълчват на ограничения, от които може да страдат елементарните севернокорейци.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР