Китай не може да се обвързва с Путин и трябва

...
Китай не може да се обвързва с Путин и трябва
Коментари Харесай

Китайско есе с призив Пекин да скъса връзките с Путин стигна до 1 млн. души. После се намеси цензурата

„ Китай не може да се обвързва с Путин и би трябвало да прекъсне връзките си с него допустимо най-скоро “.

Думите са на китайския политолог Ху Уей и съумяват да доближат до близо 1 млн. души – включително и в границите на Китай, преди да бъде цензурирано от управляващите, споделя „ Гардиън “.

Статията на политолога в началото е оповестена в американския уебсайт на програмата на Центъра „ Картър “, отдадена на двустранните връзки сред Китай и Съединени американски щати (USCPM), само че бързо доближава и до китайското онлайн пространство. Есето на Ху се популяризира в Китай през десетки локални блогове, неофициални медийни канали и сметки в обществените мрежи. Китайските управляващи реагират и стопират достъпа от територията на Китай както до самата публикация, по този начин и до уеб страницата на неправителствената организация и персоналния уебсайт на Ху.

Мащабът на цензурата в тази ситуация изненадва Лу Яуей, шеф на китайската стратегия в основания в Съединени американски щати център „ Картър “. По думите му, когато китайските управляващи не харесват дадена публикация, блокират достъпа до нея, само че не е всекидневно да се блокира цялостен уебсайт. Лу се надява, че политологът, който продължава да се намира в Китай, няма да пострада поради есето си.

Кой е Ху Уей и какво още написа в есето?

Ху Уей е прочут академик и политолог от Шанхай. Смятан е за един от значимите китайски гласове, оспорващи формалните позиции на властта в Пекин. Той е и заместник-председател на Центъра за проучване на публичната политика в Китай и професор в институция за образование на висши членове на Комунистическата партия.*

Ху разказва войната в Украйна като „ най-тежкия геополитически спор след Втората международна война “ и счита, че войната ще докара до „ доста по-големи световни последствия от офанзивите на 11 септември “.

В сериозното си есе Ху излага тезата, че следва да падне нова „ желязна завеса “, която ще раздели „ доминирания от Запада лагер и неговите съперници “ и ще начертае „ границата сред демокрациите и властническите страни “. Според него това разделяне ще е „ битка сред народна власт и тирания “, която ще бъде избрана от връзките на страните с Русия.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР