Китай може да пусне проекта си за дигитална държавна валута

...
Китай може да пусне проекта си за дигитална държавна валута
Коментари Харесай

Дигиталният юан може да е факт до 2-3 месеца

Китай може да пусне плана си за цифрова държавна валута в идващите 2-3 месеца. Това предвижда ръководещият сътрудник Джак Лий в капиталовата компания HCM Capital, подкрепена от Foxconn Technology Group, написа CNBC.

Според вложителя Китай създава рамка за издаването на цифровата валута на комерсиалните банки и на обособените платежни мрежи и платформи посредством Alipay и WeChat Pay - Digital Currency Electronic Payment или DCEP. По думите му с този ход Китай към този момент има цялата инфраструктура, с цел да направи цифровия юан действителност.

Лий предвижда и че стартирането може да стартира като тестване, както и че физическите пари няма да бъдат сменени, най-малко не към този момент.

HCM Capital влага в редица блокчейн стартъпи, пишат създателите на Reuters. Компанията е подкрепена от тайванския производител на електроника Foxconn, който също влага в 100-милиардния Vision Fund на японският конгломерат SoftBank.

Досега към този момент мнозина специалисти разясниха, че въвеждането на всеобща обща цифрова валута ще усили риска от измами, по-специално пране на пари и финансиране на тероризъм. Проблемът се преглежда и от националните държавни управления, които също се изправят пред проблеми, когато става въпрос за контролиране на пространството.

Държавният секретар на Швейцария за интернационалните финанси Даниела Стофел съобщи, че предстоящото стартиране на китайската цифрова валута може да тласне доста страни по целия свят да създадат сходни планове, което ще направи въпроса с регулацията наложителен.

" Ако държавните управления схванат, че това в действителност се случва в този момент и че въпросът и провокациите, които произлизат от една електронна валута, към този момент са действителни, уповавам се това да даде спомагателен подтик на търсенето на решения в световен мащаб ", уточни Стофел.

Тя уточни и че в допълнение към регулирането, евентуалният напредък на цифровите валути би породил въпроси по отношение на ролята на националните валути и централните банки - нещо, което също би трябвало да бъде разисквано в интернационален проект.

Всъщност Китай не е единствената страна, която гледа стремително към стартирането на цифрова валута. В рамките на предишния месец Националната банка на Швейцария съобщи, че работи със стоковата борса на страната за изследването на опцията от потребление на цифрови валути при търговия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР