Китай контролира 80% от глобалната производствена верига за слънчеви панели(снимка:

...
Коментари Харесай

Отмъщение или просто бизнес: Китай ограничава износа на технологии за слънчеви панели


Китай управлява 80% от световната индустриална верига за слънчеви панели
(снимка: CC0 Public Domain)

В отговор на засилващите се наказания от страна на Съединени американски щати или просто в опит да забави развиването на съперниците, държавното управление на Китай приготвя ограничения, които ще обиден сензитивна област на американската стопанска система. Китайският удар ще бъде върху бизнеса с по този начин значимите през днешния ден слънчеви панели.

Китай възнамерява да ограничи износа на основни технологии за произвеждане на слънчеви панели, заяви Уол Стрийт Джърнъл. Според специалисти, това ще забави основаването на лична индустриална верига за тази промишленост в Съединени американски щати. Китайското министерство на търговията и Министерството на науката и технологиите обмислят ограничавания върху износа на редица технологии, употребявани за производството на основни съставни елементи за слънчевите панели.

Пълен монопол в производството

В момента Китай управлява съвсем цялото произвеждане на поликристален силиций, употребен в слънчевите панели, а множеството от самите панели се вършат също в азиатската страна. Китай също така е монополизирал забележителна част от производството на съоръжение за изработката на слънчеви кафези – изключително за огромни панели, които преобладават на пазара.

Новите разпореждания за надзор на износа бяха оповестени в края на декември и целят да „ подсилят ръководството на износа и вноса на технологии ”. Кога Пекин ще вземе дефинитивно решение към този момент няма информация. Ако проектът бъде признат, китайските производители на слънчеви панели ще би трябвало да получат лицензи от локалните управляващи за експорт на технологиите си.

Представители на промишлеността на Съединени американски щати към този момент разясниха, че препоръчаните ограничавания ясно показват нуждата от бързо увеличение на производството на слънчеви панели в страната.
още по темата
Известно е, че силицият се добива от силициев диоксид, като първо се получават слитъци, които се нарязват за основаване на пластини за панели с следваща спомагателна обработка, тъй че да могат да преобразуват слънчевата светлина в сила. Китайските ограничавания за експорт касаят оборудването, употребявано в междинните стадии на производството.

Доминирането на Китай в тази област провокира огромна угриженост в Съединени американски щати, Европа и Индия, защото всички райони имат намерение интензивно да развиват слънчевата сила.

Китайските компании управляват почти 80% от световната индустриална верига за доставки на слънчеви панели и към половината от оборудването за произвеждане на слънчеви панели и техните съставни елементи. В допълнение, единствено 3% от слитъците и силициевите пластини на равнище, належащо за слънчева сила, се създават отвън Китай, отбелязва Уол Стрийт Джърнъл.

Освен това, съгласно TrendForce, през днешния ден единствено китайски компании са в положение да създават огромни 182- и 210-милиметрови пластини, които през 2023 година ще заемат до 96% от пазара.

Съединени американски щати бързат да провеждат локално произвеждане

Миналата година Съединени американски щати одобриха закон, който с изключение на всичко друго предизвиква производството на силициеви слитъци и пластини в страната, само че до момента такива артикули в действителност не се създават там. Много огромни компании имат намерение да влагат милиарди долари в развиването на промишлеността, като се чака производството да бъде открито през идващите години – техническият развой е доста сходен на този, употребен за основаване на силициеви пластини за полупроводници.

Китай не наподобява да отмъщава на рестриктивните мерки на страната върху износа на полупроводници, а просто се надява да резервира господството си в промишлеността и да попречи на задграничните компании да основат свои лични индустриални вериги, разясняват анализатори.

В същото време китайските наказания надали ще бъдат толкоз опустошителни, колкото рестриктивните мерки върху износа на чипове, наложени на Китай от Съединени американски щати и техните съдружници, защото технологията за произвеждане на слънчеви панели е доста по-проста и американците разполагат с всичко належащо за лично произвеждане.

Въпреки това Съединените щати към момента са в усложнение, защото невъзможността за бързо образуване на производството на огромни панели, заради липса на достъп до съвременни технологии, ще се отрази на цената на локалните артикули. Освен това намирането на други възможности на китайските артикули може да отнеме години в някои случаи.

Известно е, че в отговор на увеличението на митата на Съединени американски щати върху вноса на китайски панели в Съединени американски щати, Пекин предприе създаване на фабрики в Югоизточна Азия, което са виновни почти за 80% от вноса на слънчеви панели в Съединени американски щати. През декември Министерство на търговията на Съединени американски щати разгласява констатации, че по този китайските компании заобикалят тарифните ограничавания, като в същото време правят някои от най-високотехнологичните процеси в Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР