Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба

...
Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба
Коментари Харесай

Китай пак показва военни мускули край Тайван

Китай изпрати няколко десетки бойни самолета и 11 бойни кораба към Тайван в проява на мощ след визитата на тайванската президентка Цай Ингвен в Съединени американски щати, заяви в понеделник министерството на защитата на Тайван, представено от Асошиейтед прес.

Въоръжените сили на Китай по-рано оповестиха тридневни " патрули за бойна подготвеност " като предизвестие към Тайван. Действията на Пекин са в отговор на деликатната дипломатическа задача на президентката Цай Ингвен, ориентирана към подсилване на разтърсените партньорства на Тайван в Централна Америка и към усилване на поддръжката от Съединени американски щати. Пътуването на Цай включваше и политически сензитивна среща с ръководителя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Делегация на Конгреса пък се срещна с президентката през уикенда след завръщането ѝ в Тайван.

Китай отговори на контактите на Цай с Маккарти с налагането на възбрана за влизане в страната и финансови наказания на обвързваните с визитата ѝ в Съединени американски щати, както и със засилена военна интензивност.

Между 6 ч. в неделя сутринта и 6 ч. в понеделник общо 70 китайски самолета са били засечени в зоната, като половината от тях са пресекли междинната линия в Тайванския пролив - неофициалната граница, в миналото мълчешком одобрявана от двете страни, се споделя в известието на тайванското министерство на защитата. Сред самолетите е имало 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разследващи самолети.

Петък и събота наоколо до Тайван бяха засечени 8 китайски бойни кораба и 71 самолета. Според тайванското министерство то работи с оглед " да не провокира ескалация на спора и да не предизвика разногласия ". Тайван съобщи, че следи китайските придвижвания посредством наземно основаните си ракетни системи и посредством личните си военни кораби.

В допълнение към патрулите китайската войска ще организира " обучение с бойни стрелби " в залива Лоюан в китайската провинция Фудзиен, заяви локалната корабоплавателна работа.

От своя страна военноморските сили на Съединени американски щати оповестиха, че ракетният миноносец " Милиус " през днешния ден е правим задача за отбрана на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море наоколо до островите Спратли, за които спорят шест страни от района, в това число и Китай, съобщи Ройтерс.

Китай дефинира прекосяването на американския транспортен съд като нелегално.  

" Ракетният ескадрен миноносец Милиус е направил нелегално нахлуване във водите, прилежащи към рифа Мейджи в китайските острови Нанша, без утвърждението на китайското държавно управление ", съобщи в изказване Тян Цзюнли, представител на командването на Южния спектакъл на китайската войска, като добави, че военновъздушните сили на Пекин са държали кораба под наблюдаване.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР