Китай иска създаването на тихоокеански пакт. Той би включвал икономическа

...
Китай иска създаването на тихоокеански пакт. Той би включвал икономическа
Коментари Харесай

Китай и тихоокеански страни не постигнаха съгласие за нов регионален пакт

Китай желае основаването на тихоокеански пакт. Той би включвал икономическа и възстановителна помощ, както и увеличена китайска роля в сигурността на района. Няколко точки са били признати, само че цялостно единодушие или консенсус не са реализирани.
Китай продължава с опитите си да усили геополитическото си въздействие. На 19 май китайският президент Си Цзинпин организира видеосреща с водачите на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, с цел да ги убеди да се причислят към Инициатива за световна сигурност, която той разгласи през април. В началото на седмицата се организира среща сред Китай и осем тихоокеански страни, на която, въпреки и несполучливо, беше обсъждано постигането на широкообхватно съглашение за районната стопанска система и сигурност.

Китайският външен министър Уанг И организира обиколка в осем страни в района. Той организира виртуална среща, до момента в който беше във Фиджи, като в нея участваха външни министри от тихоокеанските страни. Няколко поканени страни желаят да отсрочат действието по проектокомюникето или да го променят, споделя дипломатически чиновник от една от страните пред Reuters.
Реклама
Сделката, информация за която беше изтекла още предходната седмица, обгръща, общо взето, всичко - от зона за свободна търговия с района до даване на филантропична помощ и помощ за справяне с следствията от ковид-19. Предложението също по този начин излага визията на Китай за доста по-близки връзки с страните в Тихоокеанския район, изключително по въпросите на сигурността, като втората най-голяма стопанска система предлага да взе участие в образованието на полицията, киберсигурността, сензитивното морско картографиране. На последно място Пекин предлага и приемането на по-голям достъп до естествени запаси на тихоокеанските страни.

Освен Китай присъединяване взеха Самоа, Тонга, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Ниуе и Вануату. Уанг съобщи на конференция след договарянията, че единодушие е реализирано по пет въпроса, само че са нужни спомагателни диалози за достигането на цялостен консенсус. Сферите, по които страните са се обединили, са икономическо възобновяване след пандемията от коронавирус и нови центрове за селско стопанство и бедствия. Сред тях не е сферата на сигурност, която е основна за китайските упоритости. След края на визитата на Уанг във Фиджи, той ще посети Тонга, Вануату, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.

Уанг сподели, че някои страни са сложили под въпрос претекстовете на Китай да бъде толкоз деен измежду тихоокеанските острови, като той отговори, че Пекин също поддържа разрастващите се страни в Африка, Азия и Карибите. " Не се безпокойте и не бъдете прекомерно нервни, тъй като общото развиване и разцвет на Китай и всички други разрастващи се страни би означавало единствено огромна естетика, по-голяма правдивост и по-голям прогрес на целия свят ", добави той, представен от Guardian.

Той също по този начин съобщи, че страната му не се е отказала от концепцията и договарянията ще продължат. " Китай ще пусне документ с нашите позиции и оферти за съдействие с тихоокеанските островни страни и в бъдеще ще продължим да организираме настоящи и задълбочени полемики и съвещания, с цел да оформим повече консенсус по отношение на съдействието ", добави Уанг. Повод за терзание? Генералният секретар на Форума на тихоокеанските острови Хенри Пуна прикани Китай да работи с района по своите цели, които са изменението на климата и възобновяване от COVID-19. Тя също по този начин прикани това да се случва посредством контрактувани механизми. " Всички сме много наясно с възходящата активност на геополитическото маневриране в нашия район през днешния ден. Действително неотдавнашният приток на визити на високо равнище в нашата част от Тихия океан демонстрира възходящата стойност, която нашите сътрудници, в това число Китай, би трябвало да придадат на груповата ни дарба да мислим, живеем, ангажираме и изпълняваме ", сподели Пуна по време на срещата.
Реклама
Форумът е главната конструкция в района с 18 членове, като измежду тях има и страни, които имат дипломатически връзки с Тайван, а не с Пекин. Две от тях, които са свързани с Тайван - Палау и Тувалу, неотдавна обявиха, че са загрижени, че тихоокеанските острови ще станат пионки в конкуренцията на суперсили. " Важно е Тихоокеанският район да се оправя деликатно с тези въпроси ", сподели Саймън Кофе - външният министър на Тувалу. " Последното нещо, което желаеме, е страните в Тихия океан да бъдат употребявани една против друга или като пешки ", добави той пред Reuters.

Външният министър на Австралия Пени Уонг също разяснява събитията във Фиджи, като сподели, че сигурността на района е обвързване на страните в него. Тя беше във Фиджи в петък, което послужи като удостоверение за уговорката на Австралия към района и насърчавайки по-амбициозните цели на новото държавно управление за понижаване на излъчванията.

" Сигурността на Тихия океан е отговорност на фамилията на Тихия океан, от което Австралия е част ", сподели тя в изказване след края на договарянията в островната страна. " И ние желаеме да помогнем за построяването на по-силно тихоокеанско семейство. Австралия постоянно ще работи за справяне с общите провокации за сигурността, заради което ще засилим поддръжката за морската сигурност на Тихия океан и ще увеличим съдействието в защитата. Искаме да донесем нова сила и повече запаси в Тихия океан ", написа в изказването.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР