Китай има за цел да увеличи общата изчислителна мощ на

...
Китай има за цел да увеличи общата изчислителна мощ на
Коментари Харесай

Китай си поставя за цел 50% скок в изчислителната мощност до 2025 г.

Китай има за цел да усили общата изчислителна мощност на страната с повече от 50% до 2025 година, според проект, оповестен от управляващите. Пекин ускорява фокуса си върху суперкомпютрите и нововъведенията в региона на изкуствения разсъдък (ИИ).


Планът идва на фона на възходящата конкуренция сред Китай и Съединени американски щати в доста високотехнологични области, вариращи от полупроводници и суперкомпютри до изкуствен интелект, в това число американски надзор върху износа на съоръжение за произвеждане на чипове.

Планът, оповестен от шест отдела в Пекин, в това число Министерството на индустрията и осведомителните технологии (МПИТ), слага цел общата изчислителна мощ на Китай да доближи 300 EFLOPS до 2025 година EFLOPS, равно на един квинтилион интервенции с плаваща запетая в секунда.

МПИТ разкри през август, че изчислителната мощност на Китай е достигнала 197 EFLOPS тази година по отношение на 180 EFLOPS през 2022 година Министерството сподели, че класира Китай на второ място след Съединените щати, само че не даде детайлности за мащаба на изчислителната мощност на Съединени американски щати, на който се базира.

Тъй като образованието за ИИ изисква огромно количество калкулации, напъните за разширение на предлагането на изчислителна мощ от ден на ден се трансформират във фокус за Пекин.

Според обява в блог на Гугъл от предишния месец, най-хубавите в света генеративни модели с изукствен разсъдък „ ще изискват десетки EFLOP суперкомпютри с ИИ, с цел да поддържат време за образование от няколко седмици или по-малко “.

Според проекта Китай има за цел да построи повече центрове за данни в цялата страна, с цел да улесни достъпа на бизнеса до изчислителна мощ.

За да отговори на условията на бързо разрастващата се промишленост, Пекин също възнамерява да усъвършенства изчислителната инфраструктура в Западен Китай.

Обширни, само че по-слабо обитаеми провинции в Китай, като югозападен Гуейджоу, от дълго време са натоварени със задачата да основат солидни центрове за данни, които да зареждат интернет мрежата на страната. Например Apple AAPL.O сътвори центрове за данни в Гуейджоу с локален сътрудник, с цел да обслужва своите консуматори в страната.

Друг фокус е подобряването на скоростта и успеваемостта на изчислителната мрежа. Планът гласи, че скоростите на предаване сред сериозни изчислителни уреди не би трябвало да разрешават инертност от повече от 5 милисекунди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР