Китай и Виетнам подписаха съвместна декларация от 16 страници и

...
Китай и Виетнам подписаха съвместна декларация от 16 страници и
Коментари Харесай

Китай и Виетнам сключиха споразумения в различни области

Китай и Виетнам подписаха взаимна декларация от 16 страници и 36 документа за съдействие в области като инфраструктура, търговия и сигурност по време на визитата в Ханой на китайския президент Си Дзинпин, предава Ройтерс.

Половината съглашения, подписани тази седмица от ръководените от двете ръководени от комунисти страни, са необвързващи . Съдържанието им не стана обществено притежание. Списъкът със покупко-продажби обгръща тематики като железопътни връзки и сигурност.

Страните подписаха Меморандуми за съгласие (MoUs) в региона на железопътния превоз за подсилване на железопътното съдействие сред Виетнам и Китай и помощ за трансгранично железопътно развиване, Споразумение за взаимно създаване на нов мост през Червената река за свързване на виетнамската провинция Лао Кай и китайската провинция Юнан, Ангажимент за оперативно съвместими железопътни линии, свързващи Китай със северното виетнамско пристанище Хайфонг.

В региона на защитата и сигурността бяха реализирани договорености за взаимни военноморски патрули в залива Тонкин, Споразумение за основаване на гореща линия сред министерството на земеделието на Виетнам и бреговата защита на Китай за справяне с непредвидени произшествия, произлизащи от риболовните действия на Виетнам в Южнокитайско море (в допълнение към по-ранното заричане за възстановяване на съществуваща гореща линия сред министерствата на отбраната), Споразумение за екстрадиция на пандизчии и лица, наказани за закононарушения, Споразумение за осъществяване на взаимни интервенции по търсене и избавяне по море, Ангажимент за усилване на съдействието в региона на сигурността и разузнаването, в това число против " враждебни сили ".

В сферата на телекомуникациите бяха подписани Споразумения за съгласие за съдействие и вложения в цифровата стопанска система и данните и Меморандум за съгласие за съдействие в региона на телекомуникациите, осведомителните технологии, връзките и цифровата промяна.

Постигнати са и договорености в региона на търговията и вложенията : Меморандум за съгласие за усилване на съдействието за развиване и поощряване на използването на Инициативата за световно развиване, китайска самодейност за поощряване на световния стопански напредък, Меморандум за съгласие за поощряване на капиталовото съдействие в зеленото развиване, Планове за деяние до 2026 година по отношение на използването на предходни меморандуми за съгласие сред Виетнам и южната китайска провинция Юнан и самостоятелния район Гуанси за усилване на икономическото и комерсиално съдействие. В взаимното изказване двете народи дадоха обещание да развият икономическа зона за поощряване на търговията и вложенията.

Китайският президент Си Дзинпин се стреми да усъвършенства връзките сред двете комунистически страни три месеца, откакто, до момента в който огромните сили се борят за въздействие в страната от Югоизточна Азия.

Първото пътешестване на Си до Виетнам от шест години насам беше планувано месеци и даже за малко се обмисляше да се състои дни преди визитата на Байдън, разкриха публични лица.

Въпреки връзките, които са били доста близки на икономическия фронт, двете съседски страни са в несъгласие по отношение на границите в Южнокитайско море и имат хилядолетна история на спорове.
 Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония
Президентът на Виетнам търси по-силни връзки с Япония

Това е първото му посещаване в Япония и съответствува с честванията за 50-годишнината от връзките сред азиатските страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР