Китай и САЩ имат все по-различни интереси. Това поражда засилващ

...
Китай и САЩ имат все по-различни интереси. Това поражда засилващ
Коментари Харесай

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт

Китай и Съединени американски щати имат все по-различни ползи. Това поражда засилващ се геополитически спор, чиято първа пресечна точка може да бъде Тайван.

Според шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, Уилям Бърнс, резултатът от конкуренцията ще се реши първо на софтуерния фронт. Това е повода Вашингтон да наложи същинско ембарго на най-мощните си чипове, чиято продажба е неразрешена за Китай. Страхът на Вашингтон е, че Пекин ще успее да реализира пробив в изкуствения разсъдък.

Китай обаче не демонстрира признаци на софтуерно закъснение.

Всъщност за няколко следващи години азиатската страна води по брой патенти на година. За 2022 година Китай има 4,2 милиона патента или със стотици хиляди повече от Съединени американски щати. Инвестициите в науката нарастват от ден на ден, като доста от плановете са с двойно приложение.

Започва ли Китай да изпреварва Съединени американски щати в новите военни технологии?

Лазерни и релсови оръдия

Снимка: US Navy

Дълги години Вашингтон бе водеща мощ в създаването на лазерни оръжия. Съединени американски щати бяха може би единствената страна, провеждаща съществени опити с електромагнитни или релсови оръдия. Разработките датират от 80-те години на предишния век.

Към днешна дата Китай съумя да изпревари Съединени американски щати и в двете посоки.

Преди седмица Пекин разгласи, че е основал най-мощното електромагнитно или гаусово оръдие в света. То е ускорило 124-килограмов снаряд до 700 км/ч единствено за 0,05 секунди.

Вашингтон има тестово 120-милиметрово електромагнитно оръдие. Рекордът му е изстрелването на 18-килогормов снаряд. Това е близо 10 пъти по-малко от качествата на китайското оръжие.

Оръдието включва поредност от намотки, подредени по продължение на цевта. Всяка бобина се зарежда една след друга, с цел да сътвори магнитно поле, ускоряваща снаряда напред. Пушките с бобина могат да революционизират метода, по който се водят войните, позволявайки по-бързи, по-точни и опустошителни офанзиви против противников цели. Те също могат да изстрелват ракети или да изпращат спътници в космоса.

Технологията съществува от десетилетия, само че провокациите в науката за материалите и електрониката затрудняват построяването на огромни и мощни модели.

Китайски учени оповестиха, че са намерили метод да основат лазерно оръжие, което може да се стреля безкрайно дълго време.

Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии споделиха, че са разработили система за изстудяване, която разрешава на високоенергийните лазери да останат включени, без да се нагряват прекалено. Водещият академик зад проучването е Юан Шенгфу. Той е експерт по лазерни технологии, чийто разработки могат да се проследят до 2009 година.

Възможността за работа за дълъг интервал от време значи, че военен лазер може да стреля на по-далечни разстояние и по по-големи цели.

Китай възнамерява да употребява лазерни оръжия срещу съзвездия от спътници, като Starlink на SpaceX. Според военните в Пекин планът на Илон Мъск може да се употребява за военни цели и да заплаши националната сигурност на страната при възможен спор.

Самолети от шесто потомство

Снимка: Lockheed-Martin

Вашингтон сигурно резервира преимуществото си в областта на самолетните технологии. Китай към момента няма личен стелт бомбардировач, а Съединени американски щати са съвсем подготвени с второто си потомство подобен - наследника на именития В-2 Spirit.

Новият стелт бомбардировач е наименуван В-21. Той ще има особено покритие, което изисква самолетът да се съхранява в специфични хангари. Радарната му непрозрачност е доста по-добра от тази на В-2 и самолетът ще може да навлиза неусетно надълбоко във вражеската територия. Освен това той ще има доста по-напреднала авионика, радари, подпомагащи системи и по-голям радиус на деяние, по отношение на В-2.

Американските Военновъздушни сили възнамеряват да имат 150 бройки от новия стелт бомбардировач.

През 2020 година Пентагонът разгласи, че към този момент организира проби на изтребители от шесто потомство.

Изтребителите от 6-то потомство надграждат своите стелт качества с опция за безпилотно ръководство и доста по-висока скорост.

Напредналата електроника ще разреши премахването на опашката от дизайна. Друга ключоа характерност е взаимоотношението с дронове. Проектите обаче са надълбоко засекретени.

Съединени американски щати създават и свръх бърз безпилотен аероплан, който ще лети на огромна височина и ще прави шпионски задачи.

Поради развиването на авиационната си промишленост и преодоляването на технологиите от 5-то потомство, Вашингтон най-вероятно ще завоюва конкуренцията в развиването на самолети от нова генерация.

Хиперзвукови ракети и самолети

Снимка: Getty Images

Съединени американски щати към момента не разполагат с хиперзвукови ракети, а създаването им върви с мудни темпове. Китай обаче развива сполучливо своята хиперзвукова стратегия от над 10 години. Тази година Пентагонът публично разгласи, че Китай, а не Русия, притежава водещия хиперзвуков боеприпас в света.

С хиперзвукови глайдери са оборудвани балистичните ракети DF-17 и DF-41.

" През последните две десетилетия Китай фрапантно напредна в софтуерното си развиване. Пекин закупи нови благоприятни условия за изработка на хиперзвукови ракети с стандартно и нуклеарно въоръжение. Това стана посредством интензивни и целенасочени вложения, разработка, тестване и внедряване ", сподели Пол Фрейстлер от Агенцията за отбранително разузнаване на Съединени американски щати.

За разлика от балистичните ракети, които летят с хиперзвукова скорост, само че се движат по заложена траектория, хиперзвуковите оръжия са маневрени. По този метод те отстраняват преимуществото на Съединени американски щати в противоракетните системи, които могат да противодействат единствено на балистични оръжия.

Освен сложни за противопоставяне, хиперзвуковите оръжия са трудни и за разкриване, което разрешава на Пекин да прави изненадващи офанзиви.

Тази година Китай публично отвори най-мощният и огромен аеродинамичен тунел в света. Той разрешава тестването на пълномащабни прототипи на бойни глави, ракети и хиперзвукови глайдери.

Разположен в северен Пекин аеродинамичният тунел JF-22 е с диаметър 4 метра и може да генерира скорост на въздушния поток до 10 километра в секунда или 36 000 км/ч.

За съпоставяне, Съединени американски щати има хиперзвуков аеродинамичен тунел с диаметър от 80 сантиметра и оптималната скорост на въздушния поток от 12 000 км/ч. Това оборудване се намира в изследователския център на НАСА в Лангли.

Тестването в аеродинамичен тунел също може да помогне за идентифициране на евентуални проблеми или дефекти в дизайна, преди транспортното средство фактически да бъде издигнато и да лети.

До средата на века Китай желае да има флотилия от хиперзвукови самолети, които да доближават всяка точка на планетата в границите на час.

Армия от дронове

Снимка: Boeing

Съединени американски щати са водеща мощ в основаването на бойни и разследващи дронове. Америка счита да затвърди превъзходството си в тази сфера с нова огромна инвестиция.

Тази седмица Пентагонът разгласи, че възнамерява да се въоръжи с хиляди автономни оръжейни системи през идващите две години. Начинанието е директно ориентирано против Китай.

Предприетата от Пентагона самодейност Replicator има за цел да работи с отбранителни и други софтуерни компании за произвеждане на огромни количества въздушни, наземни и водни самостоятелни машини.

Пентагонът декларира, че желае самостоятелните системи да са способни да оперират независимо, без човешка интервенция. Това допуска съществуването на изкуствен интелект.

Друго условие е платформите да са задоволително евтини за всеобщо произвеждане. Накрая от Пентагона разкриват, че ще имат дронове във всички " домейни "  на бойното поле - суша, въздух, вода и космос.

Към този миг Съединени американски щати създават дронове-камикадзета, разследващи микро-дронове, безпилотни танкери за зареждане във въздуха, дронове-радари и ново потомство атакуващи самостоятелни системи.

Разузнавателните дронове на Съединени американски щати не престават да са водещи в света.

Мощни радари и наблюдателни спътници

Снимка: Shutterstock

Към този миг Съединени американски щати води по количеството разследващи спътници в орбита. Много скоро това може да не е по този начин. Последните вести сочат, че Китай към този момент е водеща софтуерна мощ в тази област.

Тази година Китай изстреля първия в света радарно-наблюдателен спътник на геостационарна орбита. Той може да обезпечава непрекъснато наблюдения на Китай, Австралия и повече от половината акватория на Тихия океан.

Способностите му не се въздействат от облаци. Сателитът има по-ниска резолюция, по отношение на сходни спътници на ниска околоземна орбита. Нови логаритми обаче са в положение да проучват доста по-подробно информацията.

Пекин на процедура може да следи непрекъснато дейностите на японския, американския и всеки непознат флот в обхват от хиляди километри до своите крайбрежия.

Предимството на високата геостационарна орбита е, че този разследващ спътник е доста сложен за заглушаване и заличаване. Друг любопитен факт е, че той има ориентиран към Земята телескоп, сравним по размери с " Хъбъл ".

Само тази година Китай е изстрелял 8 спътника от фамилията на Yaogan. До 2030 година Китай възнамерява да разположи същинско съзвездие от 300 шпионски спътника на ниска околоземна орбита.

Ако Пекин резервира темпото, то до края на десетилетието азиатската страна ще има наблюдателни спътници поне колкото Съединени американски щати. Много от тях обаче ще бъдат по-нови.

Макар да отхвърля, Китай създава и доста по-евтина опция на шпионските спътници - наблюдателните балони.

Освен това Пекин постигна голям пробив в радарните технологии.

Учени са показали дарба да идентифициране извънредно дребни повърхностни трептения, създадени от източник на нискочестотен тон в намерено море. Това е реализирано посредством терахерцово лъчение.

Китайците могат да открият талази с височина 10 нанометра в океана. Отделянето им от естествените талази преди се смяташе за невероятно. Всяка подводница обаче създава сходни нановълни с избран модел и посока. Те издават освен местонахождението им, само че и типа им.

Китай планува да сътвори дронове-радари, с които да следи океана за противников подводници.

Във втора част на материала ще проследим по какъв начин наподобява съревнованието сред Съединени американски щати и Китай в региона на изкуствения разсъдък.

Инфо: dir.bg

Тагове: САЩ Китай военно състезание технологичен фронт
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР