Китай е поискал от базираните в Пекин чуждестранни посолства и

...
Китай е поискал от базираните в Пекин чуждестранни посолства и
Коментари Харесай

Пекин поиска чуждите посолства да махнат знаците на подкрепа за Украйна

Китай е изискал от основаните в Пекин задгранични посолства и интернационалните организации да не излагат върху външните стени на постройките си " политическа агитация ", най-вероятно визирайки знаците, показващи поддръжка за Украйна, споделиха през днешния ден няколко дипломатически източника в китайската столица, представени от японската организация Киодо.

Много посолства в Пекин сложиха билбордове, изобразяващи украинското знаме с послания на китайски и британски, като хаштага #Заставаме зад Украйна, с цел да показват солидарността си с източноевропейската страна, бореща се против съветската инвазия от февруари предходната година.

В известие на китайското външно министерство от 10 май посолствата и интернационалните организации се приканват да не употребяват външните стени на постройките си за агитация и да " заобикалят да провокират спорове сред страните ".

Стъпката породи остра отрицателна реакция от страна на дипломати от Европа и други райони, като никой към този момент не е свалил въпросните билбордове.

Сред задграничните посолства в Пекин, изразили поддръжка за Украйна, са тези на Канада, Германия и Полша.

Китай назначи специфичен делегат, който от през вчерашния ден потегли на обиколка в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия, за да насърчи мирни договаряния за войната в Украйна. Критици обаче показват подозрение до каква степен Пекин може да влезе в ролята на медиатор поради околните му връзки с Москва.

В известието на китайското външно министерство се споделя също, че задграничните посолства и интернационалните организации са " задължени да съблюдават китайските закони и разпореждания ", въпреки Пекин да зачита дипломатическия имунитет според Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

Писмото наподобява е изпратено до всички задгранични посолства в Китай. Някои посолства са издигнали също знамето на ЛГБТ-общността - знак на половите малцинства.

Европейски посланик разкритикува позицията на Китай, като сподели, че няма рационално опрощение за ограничение на изразяването на политиката на дадена страна и че дипломатите няма да изпълнят настояването на китайските управляващи, оповестява Българска телеграфна агенция.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР