Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента Още

...
Китай дава ясни сигнали за амбициите си на континента Още
Коментари Харесай

Как Китай оспорва позициите на САЩ в Азия

Китай дава ясни сигнали за упоритостите си на континента

Още по тематиката
Как наложените от Съединени американски щати мита върху стоманата могат да се отразят на финансовите пазари

Притесненията са за поевтиняване на $ и изострени търговски връзки с редица страни
13 мар 2018
Лидерите на Съединени американски щати и Северна Корея се готвят за първа среща в историята

Тя би довела до понижаване на напрежението сред двете страни и до прекратяването на нуклеарните проби на Пхенян
10 мар 2018
Четиримата конници на атомния апокалипсис

Руският президент Путин загатна какви ще са технологиите, употребявани при възможна нуклеарна война
9 мар 2018
Опасният нов свят

Русия и Съединени американски щати се превъоръжават интензивно, а нуклеарната изразителност се връща към времената на студената война
9 мар 2018
Американските мита върху стоманата няма да важат за всички страни

Мексико, Канада и други страни може да бъдат освободени от тях
8 мар 2018 Противно на упованията предходната седмица единадесет страни подписаха всеобхватното транстихоокеанско партньорство (ТТП). Самото партньорство беше стартирано от Вашингтон в контраст на китайската икономическа агресия в Азия, само че откакто преди година президентът Доналд Тръмп изкара Съединени американски щати от него, упованията бяха то да бъде заровено.

Това не се случи и единадесетте страни, измежду които и основни сътрудници на Съединени американски щати в района като Япония и Австралия, продължиха напред. " Това е следващият поврат в прехода на Азия от американско въздействие към нещо доста по-променливо ", написа малко по-късно New York Times (NYT). Според изданието Съединени американски щати се огъват под надигащата се икономическа и политическа мощност на Китай, а през последните пет години играта сред двете суперсили е довела до доста преразпределение на силите на най-големия и обитаем континент.
Един континент сред две сили

Опорна точка за американското въздействие продължава да бъде продажбата на оръжия. Измежду 20-те страни в района за интервала сред 2011 и 2016 година едвам седем са търгували с Китай, като цената на покупко-продажбите е в пъти по-ниска, в сравнение с тези с американската страна.
Въпреки неоспоримата доминация на Вашингтон Пекин стартира да демонстрира военна мощност. Пробуждането на Китай може да се припише както на по-доброто богатство в страната, по този начин и на софтуерния прогрес, написа в края на предходната година американското The Hill. " След десетилетия увеличение на военния бюджет и използване на съвременни оръжейни системи в този момент Китай може да оспори статуквото ", написа още изданието.

Вторият коз в ръцете на Пекин е, несъмнено, географското местонахождение - преимущество, което Съединени американски щати в никакъв случай няма да имат. На фона на това и протекционистки политики, които администрацията на Доналд Тръмп постанова, Съединени американски щати сигурно ще изгубят точки в търговията със артикули. Според данните от разбора на NYT търговията сред азиатските страни и Китай е повишена доста, до момента в който позициите на Съединени американски щати са, меко казано, несигурни. Не оказва помощ и несигурността, която Вашингтон провокира с налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий.

" Китай употребява изобилието си на работна ръка и капитал, с цел да проектира въздействието си ", разяснява Мира Хопър от Йеилския университет пред NYT. " Това се случва главно в страни, където Съединени американски щати нямат огромно въздействие или не оферират доста помощ ", разяснява тя. По този метод Пекин съумя да притегли Шри Ланка, само че моделът не може да бъде прибавен върху по-големите демократични страни. Съвместно с Индия, Австралия и Съединени американски щати Япония се пробва да съживи четиристранния неофициален съюз, които в основите си е антикитайски.

Но за някои страни не е нужно да избират сред благосъстоянието на Пекин и военните мускули на Вашингтон, написа NYT. В борбата сред двете някои от страните в района се пробват да извлекат максимума и да минимализират риска, без да заемат страни. Пример за това са Филипините под ръководството на Родриго Дутерте, който през 2016 година съумя да извлече позитиви и от двете страни след странна игра на съюзи.

Случващото се на изток дава ясни сигнали, че разделяне на континента както по време на студената война няма да има, само че ролята на Китай и Съединени американски щати към момента не е избрана. Съединени американски щати желае Китай да свие със 100 милиарда $ комерсиалния си остатък с Вашингтон
Съединени американски щати оказва напън над Китай да понижи със 100 милиарда $ комерсиалния си остатък със Съединени американски щати, изясни представител на Белия дом, представен от Reuters. През 2017 година Съединени американски щати регистрираха рекорден търговски недостиг от 375 мллрд. $ с Китай, по данни на американското бюро за броене на популацията. Това са две трети от международния търговски недостиг на Съединени американски щати, възлизащ на 566 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР