Кисинджър централизира властта в Белия дом Той никога не се

...
Кисинджър централизира властта в Белия дом Той никога не се
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър навърши 100 години, а наследството му още определя външната политика на САЩ

Кисинджър централизира властта в Белия дом Той в никакъв случай не се извини за дейностите си в чужбина, а малко американски водачи го вършат и до през днешния ден През 1982 година основава Kissinger Associates, чийто клиенти и до момента остават тайна
Стоях на мецанина в балната зала на Йейлския клуб в центъра на Манхатън, до момента в който море от мъже в тъмни костюми и дами в ярки рокли се изправяше към масите с бели покривки, до момента в който се поднасяше торта.
Кисинджър централизира властта в Белия дом Той в никакъв случай не се извини за дейностите си в чужбина, а малко американски водачи го вършат и до през днешния ден През 1982 година основава Kissinger Associates, чийто клиенти и до момента остават загадка
Стоях на мецанина в балната зала на Йейлския клуб в центъра на Манхатън, до момента в който море от мъже в тъмни костюми и дами в ярки рокли се изправяше към масите с бели покривки, до момента в който се поднасяше торта.

" Честит рожден ден, скъпи Хенри ", запяха те и мъжът, който след няколко дни навърши 100 години, духна свещичките, след което подвигна двете си ръце с обсег като Ричард Никсън.

Това беше тържеството за рождения ден на Хенри Кисинджър в Икономическия клуб на Ню Йорк, една от най-елитните организации в града. Така стартира анализът на Vox.com за наследството на Кисинджър, от който излиза наяве, че създателят е участвал на изисканото празненство.
Реклама

Стратег от времето на Студената война, авторитетен консултант на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд и продължава да бъде издирван за препоръки по какъв начин да завърши войната в Украйна или по какъв начин да се предотврати спор с Китай.
По време на ръководството
По време на ръководството на Никсън Кисинджър открива връзки с Китай и оказва помощ за сключването на съглашения за надзор на въоръженията със Съветския съюз. Но той също по този начин удължава Виетнамската война и уголемява спора в Лаос и Камбоджа. Когато Кисинджър заповядва бомбардировките на страната от 1969 година насам, са убити 150 хиляди цивилни камбоджанци, което е повече от известното до момента, оповестява Ник Търс от Intercept.

Кисинджър поддържа водачите на Пакистан и Индонезия, когато всеки от тях убива по 200 хиляди души в прилежащи територии, прегръща аржентинските военни, когато изчезват десетки хиляди, и поддържа военния прелом на военачалник Пиночет в Чили.
Реклама
Много е писано за Кисинджър, само че три аспекта на неговото завещание - централизирането на властта в региона на външната политика в Белия дом, избягването да се извини за разрушителните си дейности и корпоратизирането на външната политика - са по-малко застъпени. Те обаче отразяват метода, по който Съединени американски щати действа като свръхсила през 2023 година и на тях се подчертава в разбора.

Кисинджър приказва в продължение на един час в Икономическия клуб, като постепенно и деликатно навлиза в тематиката за войната в Русия, възхода на Китай и формата на външната политика на Съединени американски щати. Той постоянно е бил внимателен и извънредно деликатен с думите си. Отстоява всичко, което е направил през дългата си кариера.

" Моето мнение е, че постоянно би трябвало да сме задоволително мощни, с цел да устоим на всеки напън. Винаги би трябвало да сме подготвени да пазиме това, което дефинираме като наши витални ползи. Трябва също по този начин да сме наясно какви са нашите жизненоважни ползи и да останем в тези граници ", споделя той.
Кисинджър централизира външнополитическата власт в Белия дом
Кисинджър прави значимо наблюдаване в Икономическия клуб. " В съвсем всяка администрация във външната политика най-чувствителните задания се разпореждат на съветника по сигурността, а не на държавния секретар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР