Киселото зеле е най-популярнa зимна туршия по нашите ширини. Освен

...
Киселото зеле е най-популярнa зимна туршия по нашите ширини. Освен
Коментари Харесай

Най-честите грешки при слагане на кисело зеле

Киселото зеле е най-популярнa зимна туршия по нашите ширини. Освен вкусно, то е извънредно потребно поради голямото количество витамин С, съдържащо се в него. Приготвянето на кисело зеле не е по никакъв начин мъчно, само че не всяка стопанка съумява да го подготви по верния метод. Actualno.com разкрива кои са най-честите неточности при слагане на кисело зеле и методите да ги избегнете, с цел да постигнете стремежи резултат.
Избор на зеле, което не е уместно за туршия
Първо, би трябвало да сте наясно, че не всяко зеле е уместно за приготвянето на туршия. Идеалният вид е късно узряващото зеле, което е най-хрупкаво и сочно. Но презрялото зеле също не е добра алтернатива, тъй като след ферментацията няма да резервира хрупкавостта си. Ако не сте сигурни в избора си, най-добре се консултирайте с продавача. Заложете на зеле " кьосе " и няма да сгрешите. Важно е то да е родно произвеждане. Българското зеле освен ферментира по-бързо, само че и резервира хрупкавостта си. Туршията, приготвена с него, е подготвена след 30-40 дни. Ако изберете гръцко зеле, ще би трябвало да изчакате към два месеца.
Лигаво зеле
Друга постоянно допускана неточност води до приемането на така наречен лигаво зеле. И това може да се избегне с избора на зеле, което е с ниско нитратно наличие. Получаването на слуз по време на ферментацията е индикатор за високо наличие на нитрати. Химикалите, които се употребяват при развъждане на зелето, пречат на потребните бактерии да се развъждат. В резултат от това ферментация не протича интензивно и зелето става лигаво. И в този случай съветът ни е да заложите на зеле родно произвеждане, което е с по-ниско нитратно наличие.

Грешка в пропорциите
Друг значим миг при приготвянето на кисело зеле е спазването на пропорциите в рецептата. При прибавянето на незадоволително количество сол зелето става меко. Но би трябвало да внимавате и да не прекалите със солта. Едва ли ще ви е прелестно да консумирате прекомерно солена туршия.Най-правилният метод за установяване на количество сол е по отношение на размера на бидона, в който приготвяте зелето. Препоръчително е солта да е сред 2 и 4% от него. Например, в случай че вашият бидон е с съдържимост от 100 л, солта за саламурата би трябвало да е сред 2 и 4 кг. Ако не желаете зелето да е прекомерно солено, сложете 2 кг сол. Ако предпочитате по-солено, тогава може да добавите 3-4 кг сол.
Грешка в избора на сол
Киселото зеле се подготвя единствено и само с морска сол или по този начин наречената едра сол. Йодираната сол не е подобаваща за подготвяне на този тип туршия. В никакъв случай не използвайте сол от пакет, който е стоял отворен дълго преди приготвянето на киселото зеле, тъй като йодът в нея се е изпарил.
Неразтворена сол
Много домакини прибавят солта непосредствено към зелето в бидона и постоянно тя не се разтваря изцяло, а резултатът е меко зеле. Препоръчително е част от водата да се затопли до 30 градуса и в нея да се разтвори солта. След това се прибавя към останалото количество вода, което ще се употребява за приготвянето на саламурата.
Плесен на повърхността
За да избегнете образуването на мухъл по повърхността, наложително поставете специфична пластмасова решетка върху последния ред зелки. Може да употребявате и огромна паница. Целта е зелето да се притисне и да не може да изплува на повърхността. Важно е също по този начин равнището на саламурата да е 10-15 см над зелето от последния ред.
Други постоянно срещани неточности
За феновете на моркови ще поясним, че те не би трябвало да се прибавят в огромни количества, тъй като пречат на ферментацията. Допустимото количество е 30 грама моркови на 1 кг зеле. Ако приготвяте кисело зеле в буркан, не забравяйте, че откакто е готово, то се съхранява в ледник. В този случай периодическото дупчене на зелето с вилица е наложително по време на ферментацията, тъй като спомага за обособяване на въглеродния диоксид. Това оказва въздействие освен върху усета, само че и върху хрупкавостта на туршията. Докато трае ферментацията, не се слага похлупак на буркана. Гърлото му се покрива само с парче марля.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР