Кирил Петков ще остане в българската история като министър-председателя изгонил

...
Кирил Петков ще остане в българската история като министър-председателя изгонил
Коментари Харесай

Една година след дипломатическия пуч на Кирил Петков – кои са новите играчи в Руското посолство

Кирил Петков ще остане в българската история като министър-председателя изгонил най-вече съветски дипломати от посолството в София. Това се случи на днешния ден, тъкмо преди една година. Близо 70 жители на Руската федерация бяха оповестени от Външно министерство за личност нон грата, а дружно с тях си потеглиха от „ Терминал “ 2 и фамилиите им – близо 200 души. Така изгонването им се оказа самобитен дипломатически пуч, а София се подреди на второ място след Лондон по най-вече прочистени съветски шпиони в страните от Стария континент.

Формалната причина за експулсирането им бе несъразмерността на числеността на личния състав на съветските представителства в България по отношение на българските в Русия. Според Външно числеността би трябвало да бъде поддържана в рамките до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници. Така се оказа, че

кабинетът на Петков изчегърта малко над 2/3 от съветските дипломати,

които години наред бяха несъизмеримо и необяснимо огромен брой.

Но оттатък формалната причина България нямаше по какъв начин в условия на мръсна съветска война против Украйна и демократичния свят да продължава да си затваря очите за безбройните сигнали, че съветските представители реализират на наша територия активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Дейност, определяна от контраразузнаването и другите специфични служби като шпионска, подривна и рискова за националната сигурност.

Неслучайно секретни отчети на Македонското и Британското разузнаване определяха България като самобитен

хъб на съветската подривна активност на Балканите

На 28 юни 2022 година България сложи на Русия и условия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като ние ще закрием краткотрайно Консулството си в Екатеринбург, където след Москва живеят най-вече българи.

Дипломатическата чистка в Руското посолство докара дипломат Елеонора Митрофанова до нервен потрес. В типичния си просташки жанр тя разгласи, че ще закрие посолството в София и стартира да сипе против страната ни и институциите й обиди и да популяризира откровени фекове. Според източници на Faktor.bg реакцията й е била окачествена като тотално несъответстваща от Руското външно министерство, което я предизвестило, че безславно може да я приберат в Москва.

Кои си потеглиха от София

Имената на част от нежеланите от България съветски дипломати бяха известни и преди този момент, само че ТАСС избра своя тактичност и ги направи обществени. Най-високопоставеният съветски посланик се оказа пълномощният министър на Руската Федерация в София Филип Воскресенски. Той разкри пред ТАСС, че с изключение на него са изгонени генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и шефът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Воскресенский от дълго време е в полезрението на българските специфични служби. Очакваше се още напролет на предходната година да бъде разгласен за личност нон грата. Прокуратурата е разполагала с доказателства, че е събирал разследваща информация. Съпругата му Олга пък бе съобщила в Инстаграм, че се сбогува с България и ги чака ново начало. Стигна се обаче до компромис - службите го оставиха на дипломатическия пост, с цел да могат децата му да завършат образователната година.

Воскресенский е извънредно забавна фигура, легендирана у нас като посланик.

В обществените мрежи е показан като

момчето с китара,

което пее руски песни за войната. В реалност обаче битието му е напълно друго.

 voskresenski_mitrofanova_1_.jpg

Воскресенский и Митрофанова

Роден е през 1977 година в сибирския град Барнаул, с фамилия Гонюков, а много по-късно, след 2009 година стартира да употребява благозвучната и харизматична фамилия Воскресенский. С рожденната си фамилия Гонюков през 2004 година е защитил аспирантура в академията на Министерство на външните работи (руското МВнР) и е придобил научна степен претендент на политическите науки. Пак със същото име Гонюков през 2008 година е бил изпратен на мандат в България. Занимавал се е с просвета, издателство на книги и музика, работил е в културната сфера.

По-късно Филип става Воскресенски и е засечен от службите на културни прояви в прилежаща Гърция. През този интервал стартират и дейните му записи и осъществявания в обществените мрежи на руски военни песни.

През 2019 година към този момент оглавява отдел “Болгария ” в четвърти европейски департамент на Руското външно министерство. В България се завръща още веднъж през зимата на 2021 година като значима част от екипа на новия дипломат Еленора Митрофанова. Но към този момент Гонюков е легендиран от съветските специфични служби като Воскресенский.

Той и брачната половинка му Олга имат четири деца, а в България стават известни като запалени пътешественици – обикалят съвсем всеки уикенд страната. Така евентуално напълно инцидентно на 22 септември 2021 година попадат на тържество в хотела на Старозагорския бизнесмен Венцислав Драганов, станал прочут около някогашния обществен министър Емилия Масларова и ремонта на по този начин наречения „ златен ремонт “. Срещу Масларова започва правосъдно дело, което се влачи 12 години по правосъдните зали. Но по случайност в деня на гостуването на Воскресенский прокуратурата се отхвърля от обвиняванията против някогашния министър на Сергей Станишев. Имали са мотив за ваучър, а на видната компания особено е пяла Тони Димитрова.

Кои са новите играчи в Руското посолство

Официално броят на съветските дипломати продължава да бъде сведен една година след всеобщата чистка. Наблюдава се наклонност, че руснаци идват за няколко месеца и си отпътуват без да се задържат. Явно съветските специфични служби ползват нова тактичност.

 timur_vadim.jpg

На напред във времето Вадим Долгих и Тимур Дудаев

След изгонването на 70-те дипломати в края на предишния юни, първото предопределение през август се оказа Тимур Дудаев. Той е от чеченски генезис и в началото завежда прес службата на културния център, а по-късно става и краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Руския културно информативен център на мястото на Гопаненко. Близък е с Митрофанова от времето когато тя е началник на Россътрудничество в Москва, а Тимур дава отговор за пощата в институцията. Източници настояват, че е леден, недрожелюбен и високомерен, само че правилен на Митрофанова и в София.

До него в РКЦ е Наталия Киктенко, която дава отговор за образованието. По линия на културата в посолството се появява Анастасия – млада и очарователна дама. Тя е била прес аташе в задачата по времето на дипломат Макаров. Баща и работи в Руското външно министерство.

Друго ново лице в посолството е Максим Ерьомин, който дава отговор за съотечествениците, само че поддържа тесни контакти и с родните русофили. Последната му обществена изява бе преди седмица на конгрес на на проруския Българския антифашистки съюз.

Най-интересната личност от новоназначените в посолството е Вадим Долгих. Твърди се, че е новият зам. боен аташе. Тук е от януари, знае български, а татко му също е боен. Казват че Долгих е новият Воскресенский, следва непроменяемо Митрофанова и е в непосредствен контакт с Тимур Дудаев.

 anastasia_posolstvo.jpg

Анастасия слага цветя пред паметника на руския окупатор

 bas_kiktenko_riomin.jpg
Наталия Киктенко и Максим Ерьомин

Големият проблем на Елеонора Митрофанова остава основният готвач на посолството, изпъден на днешния ден преди година. За драмата с готвача и неговата загуба се описват митове, приказва се и в Руското външно в Москва. А преди няколко месеца Митрофанова желала да и изпратят в София готвача от съветската задача на ЮНЕСКО в Париж, само че получила единствено безмълвие с подигравка. Дали пък готвачът не е бил водещият офицер на посланика – това въпреки всичко изяснява гастрономическата драма.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР